Умни маймуни измислиха как да развалят капаните на бракониерите

Невероятно!

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 март 2018 в 00:00 6958 0

Кредит Dian Fossey Gorilla Fund's Karisoke Research Center

Дни след като капан на бракониер убива млада планинска горила в Националния парк "Вулкани" (Volcanoes National Park) в Руанда , изследователите забелязват нещо удивително - две четиригодишни горили, работещи съвместно, демонтират подобни капани в района, разказва ScienceAlert.

"Това е абсолютно за първи път ... Аз не знам за други съобщения по света за млади животни, които да унищожават капани", заяви за National Geographic Вероника Вечелио (Veronica Vecellio) от Изследователския център Karisoke в Руанда към Фондацията за опазване на горилите Даян Фоси (Dian Fossey Gorilla Fund).

"Ние имаме най-голямата база данни и наблюдения на дивите горили ... така че бих се изненадала, ако някой друг е виждал нещо подобно".

Хиляди такива примки се залагат от местни ловци, за да хващат антилопи и други животни за храна, и макар че, по техни твърдения, нямат никакъв интерес към приматите, понякога случайно се хващат млади горили и загиват.

Капанът работи, като се привързва примка към бамбуково стъбло и се огъва надолу до земята, а с друга пръчка или камък се задържа примката на място. Всичко това се маскира със сухи листа и клони. 

Когато животното се приближи и несъзнателно размести закрепения камък или пръчката, бамбукът се отдръпва нагоре и затяга примката около животното, като го задържа на мястото, докато бракониерите не го намерят. "Ако съществото е достатъчно леко, то може да се издигне във въздуха", пише (Кер Тан) Ker Than за National Geographic.

Докато възрастни горили са достатъчно големи и достатъчно здрави, за да се измъкнат, то младите горили често не са, а ако не умрат в капана, рискуват да загинат от нараняванията, претърпени докато се опитват да избягат като костни счупвания и гангрена.

Това е особено лоша новина, тъй като един от двата подвида на източната горила, планинската горила (Gorilla beringei beringeiсега е критично застрашен и популацията просто не може да понесе редовната загуба на млади горили заради капаните. 

Вечелио и екипът й търсят из парка ежедневно такива капани и ги развалят, но през 2012 г. един от местните съгледвачи забелязва един в близост до групата "Куряма", която преди няколко дни загуби в капан един от своите младежи.

Служителят на парка Джон Нюамбае (John Ndayambaje) отива да разбие капана, но получава предупредителен сигнал от доминиращия самец на клана да се отдръпне.  

"Изведнъж две млади горили един самец (Rwema) и една самка (Dukore) на около четири години - се втурват към капана", разказва Тан.

"Пред погледа на Нюамбае и няколко туристи Rwema скочи на огънатия клон на дървото и го счупи, докато Dukore освободи примката".

Двете горили след това намират още една примка и с помощта на друга млада горила успяват да разглобят и нея.

Изследователите подозират, че увереността и бързината, с която тези млади горили унищожават капаните, означава, че те знаят колко са опасни  и са ги разглобявали и преди.

Макар че би било чудесно изследователите да научат повече горили как да разрушават тези капани, Вечелио и нейният екип обясняват, че би било неетично да се намесват в поведението на горилите до такава степен.

Те просто трябва да се надяват младите горили сами да продължат да разпространяват своите знания в целия клан.

"Не, не можем да ги научим", заяви Вечелио пред National Geographic. "Ние се опитваме да не се намесваме. Не искаме да променяме естественото им поведение"

Планински горили от Руанда. Dian Fossey Gorilla Fund's Karisoke Research Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !