Умря охлювът Джордж, последният и най-самотният от своя вид и тип

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 януари 2019 в 00:00 6886 0

Кредит Hawaii Department of Land and Natural Resources

Джордж, последният известен охлюв Achatinella apexfulva на Хавайските острови, умира на Нова година, 2019 година.

Охлювът Джордж няма да оставя повече сребърни следи.

14-годишният последен известен охлюв на своя вид и единствен представител на рода Achatinella умира в плен на Нова година, 2019, съобщава Live Science, позовавайки се на Хавайския департамент за земя и природни ресурси (DLNR).

Джордж принадлежи към вида Achatinella apexfulva, първия от повече от 750 вида сухоземни охлюви, които учени описват от Хавайските острови. Охлювът е кръстен на костенурката Самотният Джордж от галапоския остров Пинта, която също бе последната от вида си и почина през 2012 г.

Охлювите A. apexfulva някога са били в изобилие в планините Ко'олоу на хавайския остров Оаху. Но са обитавали по-ниска надморска височина от другите охлюви и затова са били лесни за събиране и често са завършвали живота си на традиционните хавайски огърлици-венци, наречени лей.

Всъщност първото споменаване на A. apexfulva датира от 1787 г., когато капитанът Джордж Диксън, английски изследовател, стъпва на Оаху и получава такава огърлица с красива обвивка на охлюви, разказва DNLR. Тези охлюви се срещат толкова често, че само за един ден лесно могат да бъдат събрани 10 000, показват летописите от 19-ти век.

Хавай не притежава местни земни червеи, така че до голяма степен разчита на охлювите за рециклиране на органичната материя.

Но през последните десетилетия броят на A. apexfulva рязко спадна, най-вече заради инвазивните видове, които ги изяждат като плъхове, хамелеоните на Джаксън (жители на Кения са ги донесли на Хавай като домашни любимци) и розовият вълчи охлюв  Euglandina rosea, хищен охлюв, пренесен от Флорида през 50-те години като средство срещу  вредителите в селското стопанство. С други думи, A. apexfulva е бил толкова вкусен, че не е имал никакъв шанс.

Така през 1997 г. учените прибраха последните 10 A. apexfulva, намерени в дивата природа. Тези охлюви са откарани в Хавайския университет за отглеждане в плен, но цялото потомството умира, с изключение на Джордж.

И Джордж остава самотник.

"За охлюв бе малко отшелник", разказва за NPR Дейвид Сишо (David Sischo), биолог от програмата за безгръбначни в Хавай. "Много рядко съм го виждал извън черупката си".

Охлювите са хермафродити, така че Джордж технически не е мъж, защото "той" има както мъжки, така и женски репродуктивни органи. Но охлювите А. apexfulva не се чифтосват без партньор, какъвто Джордж (за съжаление) няма.

През 2017 г. учените отрязаха част от крака на Джордж с размер 2мм за изследователски цели. Все още живата тъкан се съхранява в контейнер за замразяване в зоологическата градина на Сан Диего, за да се види дали някоя нова технология, като CRISPR, ще може един ден да възроди охлюва отново.

Смъртта на Джордж "е значителна загуба за местните жители, посветени са му редица статии и стотици ученици са го видели през годините", се казва в изявлението на DLNR.

На другите сухоземни охлюви на Хавай също предстои трудна битка за оцеляване, тъй като изменението на климата и инвазивните видове засягат крехките екосистеми на островите.

"Докато оплакваме Джордж смятам, че все още съществува надежда за тези местни охлюви", заяви (Norine Yeung), управител отдела за проучване на мекотелите в музея Bernice Pauahi в Хонолулу, където останките на Джордж сега се съхраняват в етанол. "Моля ви, не ги забравяйте."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !