18 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Уникално видео на загадъчен "ритуал" на шимпанзетата

Шимпанзета хвърлят камъни по дърветата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 март 2016 в 12:12 56890
Снимка: MPI-EVA / Фондация PanAfChimbo

Шимпанзетата от Западна Африка хвърлят камъни по дърветата. Зоолозите смятат, че това странно поведение може да е най-простата форма на ритуал или символично действие.

Учените, работещи в рамките на проекта Панафриканска програма (PanAf) за изучаване на поведението на шимпанзетата в дивата природа, са успели да заснемат видео на необичаен "ритуал", който се изпълнява от мъжки шимпанзета.

Един от участниците в проекта, Лаура Кехо (Laura Kehoe) от Хумболтовия университет, публикува статия с видеото в сайта The Conversation.

Наблюденията са продължили от 14 до 17 месеца в Гвинея, Гвинея-Бисау, Либия и Кот д'Ивоар, а доклад за тях е публикуван в списанието Scientific Reports.

Видеото показва как голямо мъжко шимпанзе се приближава до едно дърво и спира за миг. После бързо се оглежда, хваща голям камък и го хвърля с всички сили в ствола на дървото. Въпреки че учените никога не са наблюдавали подобно нещо, множеството подобни белези по това и други дървета показват, че това не е изолиран случай, а някакъв странен ритуал. А някои животни просто скриват камъни в празнината между корените.

Шимпанзетата са наши роднини и са толкова близки с нас, че някои учени се застъпват за обединяване на нашите родове - Pan и Homo - в един. Това, че шимпанзетата използват инструменти, се знае от 60-те години на миналия век, но в този случай действията на животното не са пряко свързани с получаване на храна или защита от врагове.

Засега изследователите имат две основни предположения, обясняващи поведението на шимпанзетата.

Първото предположение е, че тъй като това действие се извършва само от самци, възможно е това да е един вид ритуал за привличане на вниманието на женските, а силният звук от удара по дървото - да е начин за маркиране на територия и отпъждане на съперниците. 

Втората хипотеза, която се смята за по-вероятна от авторите, предполага, че наблюдаваните действия имат символично значение. Косвено потвърждение са купчините камъни, намерени в близост до белязаните дървета. Предполага се, че това е един вид "светилище" в близост до ритуално дървото. 

На науката са известни подобни структури - пирамиди, маркиращи важни пътища или места, но досега - само направени от човешки ръце.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.