Унищожили сме 1/10 от дивата природа на Земята само за 2 десетилетия (видео)

Дивата природа изчезва с плашеща скорост

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 септември 2016 в 12:41 6076 0

Кредит Ian Cole

Нова Зеландия.

Еколози са съставили карта, показваща промяната в териториите, обитавани от диви животни за всеки континент. Сравнявайки размера на зоните дива природа на Земята през 1993 г. и 2009 г., е документирана загуба от почти 30% в Южна Америка, 14% за Африка и 10% загуба в световен мащаб.

Тревожните резултати от изследването на австралийски еколози, водени от Джеймс Уотсън (James Watson) от Университета на Куинсланд, са публикувани в списание Current Biology.

Повечето хора под опазване на природата вероятно си представят спасяването на пандата или някакво друго застрашено животно. Но Джеймс Уотсън смята, че ни липсва една по-глобална картина. Големи участъци дива природа наистина се нуждаят от помощ, пише онлайн-списанието Science.

Като "дива природа" се определят девствени райони, свободни от човешка намеса, включително без пътища. В новата си работа екипът на Уотсън са определили дивите области по сателитни снимки. Те изключват Антарктика и други подобни места със "скали и лед", океани и големи езера.

На пръв поглед изглежда, че положението не е твърде лошо - около 20% от площта на Земята, е заета от дива природа. Все пак, ако сравним тази карта с картата, изготвена през 1990 г., се оказва, че територия равна по размер на две Аляски, сега е заета от "цивилизацията". Това са 3.3 милиона квадратни километра по-малко, отколкото през 1993 година. Южна Америка е загубила почти 30% от своите площи с дива природа за това време, а Африка е загубила 14%. Включени са и загубите на огромни площи от горите и блатата в Конго и Нова Гвинея.

Една от причините за тази тенденция, според Уотсън е, че правителствата и природозащитните организации често дават приоритет на своите усилия за опазване на природата в силно застрашени или унищожавани райони. Но остават неохраняема, отдалечена земя, която е уязвима от завземане от фермери и минната промишленост.

Изследователите също така подчертават, че вредата не е само забасейна на Амазонка и други подобни места, а трябва да помним, че дивата природа влияе върху изменението на климата, а също така е местообитание на най-уязвимите народи в света. Освен това, ако дивата природа изчезне, да се върне по-късно ще е вече невъзможно. 


Видео: James Allan and Kendall Jones

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !