Университетът на Калифорния няма достъп до ново съдържание в списанията на Elsevier

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 юли 2019 в 10:50 3018 0

Университетът на Калифорния е с отнет достъп до нови статии от гиганта в издаването на научни списания Elsevier.  Най-голямата система от щатски университети в САЩ отказа да се абонира за научните списания на издателството през февруари тази година. А преговорите с издателството тези дни бяха прекратени.

Това е последното развитие в продължаващите преговори между Elsevier и Университета на Калифорния (UC) за ново лицензионно споразумение. Предишният договор на UC с издателя е изтекъл в края на миналата година - и университетът оттогава настоява за сделка, която комбинира плащанията за достъп до списанията и публикуването на статии с отворен достъп в една такса.

През февруари, след осем месеца преговори без сделка, UC прекрати абонамента си с Elsevier. До тази седмица издателят предоставяше на UC непрекъснат достъп до своите списания. Сега UC вече не може да има достъп до статии, публикувани от началото на 2019 г., както и някои стари статии в избрани списания. 

„Това решение не беше взето леко”, коментира Джема Херш (Gemma Hersh), представител на Elsevier в преговорите. "Ние разбираме, че библиотеките са под натиск за разходите, но не вярваме, че решението е да се отменят абонаментите за висококачествени доставчици на информация."

Херш добавя, че решението на UC ще повлияе на „350 000 изследователи и студенти, които вече няма да имат удобен достъп до най-добрата световна научна литература“.

Университетът зае твърда позиция както за свободния достъп до финансираните от държавата изследвания, така и за финансовата отговорност.

В изявление, публикувано в сряда, академичният съвет на UC насърчи членовете на университета, които биха могли да имат нужда от достъп до съдържанието на Elsevier, да използват алтернативни методи за достъп, като онлайн хранилища, където авторите депозират безпплатни копия на своите статии и да се „въздържат от всякакви нови независими абонаменти за списанията на Elsevier".

Целта на UC е да прехвърли разходите на университета от абонаменти към публикуване на отворен достъп по начин, който да го направи по подразбиране за всички автори на UC и то като финансово изгоден начин за тях.

Elsevier спечели 1,17 милиарда долара от издателска дейност през 2017 г. Издателите начисляват огромни такси за абонаменти, което прави академичните знания често недостъпни за изследователите, с изключение на най-богатите институции. Миналата година Калифорнийският университет плати 11 милиона долара на Elsevier.

Източници: 

UC and Elsevier: Overview,  University of California

University of California Loses Access to New Content in Elsevier Journals, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !