Употребата на чисто какао подобрява зрителната острота при дневна светлина

Ваня Милева Последна промяна на 01 юли 2021 в 00:01 12057 0

Двама испански учени изследват ефекта на съединенията, съдържащи се в какаото и червените плодове, върху функциите на ретината при хора с нормално зрение.

Какаото и червените плодове са добри източници на полифеноли, които предпазват организма от вредното действие на свободните радикали.

Червените плодове се характеризират с наличието на антоцианини, група червено-лилаво-сини флавоноиди, свързани със защитата от възпаления и функционирането на ендотелните клетки. Ендотелът е тънка мембрана, която покрива вътрешността на сърцето и кръвоносните съдове. Ендотелните клетки освобождават вещества, които контролират съдовата релаксация и свиване, както и ензими, които контролират съсирването на кръвта, имунната функция и адхезията на тромбоцитите.

Какаото е богато на флаваноли, но съдържа и други полифеноли като фенолни киселини и флавоноли.

Освен това какаото е добър източник на теобромин, който за разлика от кофеина има по-малък психоактивен ефект, но може да намали кръвното налягане, докато кофеинът може го повишава в зависимост от човека.

„Ретината е силно кръвоснабдена тъкан с висока метаболитна и кислородна потребност, отговорна за човешкото зрение“, обяснява д-р Мария Синта Пуел (María Cinta Puell) от Университета Комплутенсе де Мадрид и д-р Соня де Паскуал-Тереза (Sonia de Pascual-Teresa) ​​от ICTAN-CSIC.

„Като се има предвид, че полифенолните флаваноли и антоцианини са показали, че са полезни за ендотелната функция и мозъчния кръвоток, е проектирано едно строго рандомизирано и контролирано кръстосано проучване с два различни източника на полифеноли, антоцианини от червени плодове и флаваноли от какао, за да се разбере по-добре ефекта на полифенолите върху зрителната острота и адаптацията към тъмнината чрез колбичките в ретината".

В проучването са участвали 17 жени и 20 мъже на възраст между 18 и 27 години.

Участниците са идвали в лабораторията в три различни посещения, където са консумирали напитка с какао, напитка с червени плодове и контрола (мляко).

Преди всяко посещение участниците а помолени да се въздържат от ядене или пиене на богата на полифенол или кофеин храна или напитки за предходните 24 часа.

Ежедневното количество какао (2,5 г) и червени плодове на прах (10 г) се хомогенизира до 175 мг общо полифеноли в два клона от проучването и нула за контролната диета.

Общото съдържание на флаванол в какаото е 1,5 мг/г, а общото съдържание на антоцианин в праха от червени горски плодове е 3,2 мг/г.

„За измерване на зрителната острота са поставени на 4 м от индивидите таблици с букви при различни условия на осветление, високо (фотопично) и ниско (мезопично)“, разказват изследователите.

„Основната ни констатация бе, че фотопичната острота на зрението (зрение от око при добре осветени условия) се подобрява значително след приема на какао, но показа само тенденция към подобрение с червените плодове“

„Подобряването на фотопичната острота на зрението може да се отдаде на флаваноли и теобромин“.

„Мезопичната острота на зрението и адаптацията към тъмнината не бяха повлияни от нито една от двете полифенолни диети“.

„Трябва да проведем някои допълнителни проучвания като доказателство за концепцията, за да потвърдим, че ефектът е реален и че резултатите могат да бъдат приложени към дизайна на продукти, които биха могли да помогнат за подобряване на зрителната острота и внимание при определени популации“, заключава д-р дьо Паскуал-Тереза.

Справка: The acute effect of cocoa and red-berries on visual acuity and cone-mediated dark adaptation in healthy eyes
Maria Cinta Puell, Sonia de Pascual-Teresa
https://doi.org/10.1016/j.jff.2021.104435

Източник: Study: Eating Pure Cocoa Improves Visual Acuity in Daylight, Sci-news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !