Употребата на слънцезащитни кремове води до недостиг на витамин D

Ползвайте слънцезащитни кремове, но се излагайте поне два пъти седмично за по 5-30 минути

Антония Петрова Последна промяна на 03 май 2017 в 08:41 6320 0

Снимка: Kaspars Grinvalds / Fotolia

Кремовете срещу слънце са известни със защитата си срещу рак на кожата, но ново проучване показва, че това тяхно предпазно качество може да доведе до недостиг на витамин D, от там отслабване на мускулите и фрактури на костите. 

Резултатите от клинични тестове, публикувани в Journal of the American Osteopathic Association, показват, че близо 1 милиард души по света може да имат недостатъчни нива на витамин D поради хронични болести или неадекватно излагане на слънце, свързано с употребата на слънцезащитни мехлеми.

Проучването също така е установило, че 95% от възрастните афро-американци имат недостиг на витамин D. Варирането на витамина между различните раси се дължи на различията на пигментацията на кожата им. 

"Хората прекарват все по-малко време навън, а когато излязат, обикновено си слагат слънцезащитни кремове, което неутрализира способността на тялото да произвежда витамин D", обяснява Ким Пфотенхойер (Kim Pfotenhauer) от Университета "Туро" в Калифорния. "Искаме хората да защитават кожата си срещу рак, но има здравословни, умерени нива на незащитено излагане на слънце, които могат да са полезни за увеличаване на витамин D", допълва тя, цитирана от Science Daily.

Според д-р Пфотенхойер, хронични болести като диабет тип 2 и такива, свързани с малабсорбция, включително заболявания на бъбреците, болест на Крон и целиакия значително възпрепятстват способността на тялото да метаболизира витамин D от хранителни източници.

Източник: National Institutes of Health, Matthew Colby/Now Media Group

Разглеждан повече като хормон, отколкото като витамин, витамин D се произвежда когато кожата е изложена на слънчева светлина. Рецептори за витамин D има в почти всяка клетка от човешкото тяло. В резултат той играе широка роля във функционирането на тялото, като модулация на клетъчния растеж, невромускулната и имунна функция и намаляване на възпаленията.

Симптомите на дефицит на витамин D включват мускулна слабост и фрактури на костите. Хора с тези симптоми или които имат хронични болести, известни с това, че намаляват витамин D, трябва да проверяват нивата си редовно и ако се понижат, да бъде назначено лечение. 

Увеличаване и поддържане на здравословно ниво на витамин D е лесно - трябва само да се прекарват 5-30 минути навън по обедно време два пъти в седмицата. Разбира се, точното време зависи от географското положение на дадения човек и неговата кожна пигментация - по-светлите кожи синтезират повече витамин D от тъмните. И най-важното - да не се слага слънцезащитен крем по време на тези сесии, защото фактор 15 или по-висок намалява производството на витамин D3 с 99%.

"Не е нужно да ходите на плажа, за да получите полезния витамин. Една проста разходка с изложени ръце и крака е достатъчна при повечето хора", обяснява д-р Пфотенхойер.

Хранителните източници като мляко, зърнени закуски, гъбите също са пълни с витамин D. Добавките също са добра опция, според д-р Пфотенхойер, тъй като те са ефективни и относително безрискови, ако бъдат изписани след консултация с лекар.

Проучванията в бъдеще трябва да определят дали дефицитът на витамин D играе роля в множествената склероза, автоимунните болести, инфекциите, респираторните болести, кардио-метаболичните болести, рака и рисковете от фрактури. 

"Науката се опитва да открие преките връзки между витамин D и специфични болести. Предвид въздесъщата роля на витамин D в тялото, вярвам, че достатъчното количество от него се отнася за цялостното здраве. Нашата работа като остеопати е да разпознаваме тези пациенти, които се нуждаят от тестване и да ги лекуваме съобразно това", отбелязва д-р Пфотенхойер. 

В момента за недостиг се счита между 21 и 30 ng/ml, а при липса нивата са под 20 ng/ml, по данни на Американското ендокринно общество.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !