Употребявана ракета на SpaceX ще изведе сателит на SES

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 август 2016 в 13:25 2694 0

Кредит SpaceX

В специално съобщение за пресата операторът от Люксембург за сателитни комуникации SES официално обяви, че е постигнал споразумение за покупка на полета на вече летяла ракета Falcon 9  на компанията SpaceX.

Стартът от Кейп Канаверал на космическия апарат SES-10, който ще се използва, за да осигури покритие в Латинска Америка, е насрочен скоро след края на октомври, съобщи SpaceFlightNow, позовавайки се на прессъобщение на компанията от вторник.

В миналото компанията SES извеждаше своите спътници на орбита с помощта на руския "Протон". През 2013 г. тя се превърна в един от първите големи частни клиенти на SpaceX. В началото това не бе много успешно решение - SES пострада от закъснения в стартовете на SpaceX, особено след катастрофата на Falcon 9 през юни 2015. Независимо от това между компаниите се запазиха близки отношения.

Спътникът SES 10, концепция на художник.

На своя уебсайт SpaceX показва цена на ракетата Falcon 9 от 61,2 милиона евро, но източници от индустрията казват, че компанията ще повиши или намали цената в зависимост от конкретната мисия.

SES и SpaceX водят преговори за цената на използваната ракета. Според неофициална информация SpaceX иска да продаде на ракетата с отстъпка от около 30%, а SES е готов да плати само 50%. На каква цена ще бъде поръчан старта все още е неизвестно.

Ако стартът на SES 10 е успешен и ако компаниите се споразумеят за предложените от SpaceX първоначално 30% намаление на цената, още компании биха се съгласили да оставят своите скъпи товари в употребявана ракета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !