Упражнения на древноегипетски ученици са документирани на парчета керамика (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2022 в 00:01 5359 0

Храмът на Атрибис, Египет. Кредит: Marcus Müller / Athribis-Project Tübingen.

Открита е колекция от над 18 000 изписани фрагменти керамика в древноегипетския град Атрибис, селище на около 200 километра северно от Луксор (древна Тива).

Археолози от Института за древни близкоизточни изследвания към Университета в Тюбинген и Египетското министерство на туризма и антиките са интерпретирали текста и изображенията на десетки хиляди парчета керамика, които не само разказват за древната търговска култура на Атрибис, но и описват подробно училищните наказания.

Остраките от Атрибис изброяват имената на хората и ежедневните неща, които са купували и продавали. Освен това се споменава древно училище, в което учениците са наказвани да изписват едно и също за лошо поведение.

Остраките (Ostraca, множествено число за ostracon) са фрагменти от керамика, използвани като повърхности за писане или рисуване.

Познато понятие е т.нар. остракизъм - метод за политическа борба. Всяка пролет Народното събрание на Атина при кворум не по-малко от 6000 души взима решение да изгони или не някой опасен за демократичния ред на полиса гражданин. Предлагани за остракизиране са граждани, които с придобитото си огромно влияние в обществото, се смятат за потенциални тирани. Всеки гражданин изписва върху парче глинена керамика, т. нар. „остракон“, името на този, когото смята за опасен за демокрацията. Осъденият с мнозинството от гласовете е изгонван от Атина за срок от 10 години, като наказанието при евентуално връщане в полиса е смърт. Остракизмът не е форма на съд – всеки гласува според мнението си, без да се обсъждат аргументи за гласуването.

Остраките са използвани като бележници за частни писма, списъци за пране, записи на покупки и копия на литературни произведения. Терминът се прилага за плочки от варовик, които са били използвани за подобни цели.

Остракон с детска рисунка. Кредит: Athribis-Project Tübingen.

„В древни времена остраките са били използвани в големи количества като материал за писане с мастило, с помощта на тръстика или куха пръчка (каламус)“, обяснява професор Кристиан Лейц (Christian Leitz), изследовател от Института за древни близкоизточни изследвания към университета в Тюбинген, и неговите колеги от проекта Атрибис  археологическо и филологическо начинание за изследване на древноегипетския град Атрибис.

Археолозите откриват колекция от повече от 18 000 остраки в руините на Атрибис. Изследователите казват, че такова голямо количество остраки е било откривано в Египет само веднъж досега, в работническото селище в Дейр ел-Медине, близо до Долината на царете в Луксор, на почти 200 километра южно от Атрибис.

Остракон с павиан и ибис, двете свещени животни на Тот, богът на мъдростта, един от 18 000 фрагмента от керамика, открити в древния северен египетски град Атрибис. Кредит: Athribis-Project Tübingen.


Фрагмент от училищен текст с „птича азбука“ на йератическо писмо, опростената писменост, произлязла от йероглифите. Отдясно името на птицата, а отляво цифрите от 5 до 8, които отразяват позицията на буквите в списъка. Кредит: Athribis-Project Tübingen.

„Тези остраки предоставят разнообразни прозрения за ежедневния живот на Атрибис“, обясняват изследователите.

„Около 80% от парчетата керамика са писани с демотическа писменост, обичайната административна писменост през епохата на Птолемеите и Римската империя, която се е развила от йератическото писмо след 600 г. пр.н.е.

„Сред вторите най-разпространени находки са остраки с гръцка писменост, но също така се натъкнахме на надписи с йератични, йероглифни и — по-рядко — коптски и арабски шрифтове.“

Учениците е трябвало да се упражняват на "ченгелчета". Кредит: Athribis-Project Tübingen.

Фрагмент от йероглифен надпис с информация за местната митология, вероятно копиран от ученик. Кредит: Athribis-Projekt Tübingen

Изследователите откриват и изрисувани остраки с различни фигуративни изображения, включително животни като скорпиони и лястовици, хора, божества от близкия храм, дори геометрични фигури.

„Съдържанието на остраките варира от списъци с различни имена до сметки за различни храни и предмети за ежедневна употреба“, разказват археолозите.

„Изненадващо голям брой парчета могат да бъдат причислени към древно училище.“

„Има списъци с месеци, числа, аритметични задачи, граматически упражнения и „птича азбука“ – на всяка буква е присвоена птица, чието име започва с тази буква.“

Разписка за хляб на демотическо писмо, питките се разпределят по 5 (често 5, понякога 10 или 20), много от купувачите са жени. Кредит: Athribis-Project Tübingen.

„Няколко стотици остраки съдържат упражнения за писане, които класифицирахме като наказания“, добавят изследователите.

„Те са изписани със същия един или два знака всеки път, както последователно, така и отзад-напред.“

Египтолозите извършват разкопки в Атрибис от 2003 г.  Фокусът на техните разкопки е голям храм, построен от бащата на Клеопатра VII, Птолемей ХII, който сега е отворен за обществеността. 2000-годишната религиозна сграда първоначално е била издигната в чест на богинята лъв Репит и нейния съпруг Мин - бог на плогородието, асоцииран с древногръцкия Пан. Когато езическото поклонение е забранено през 380 г сл. н.е., храмът е преустроен и служи като женски манастир.

От пролетта на 2018 г. се провеждат разкопки на запад от храма в друго светилище и екипът се натъква на многобройните остраки в развалините. Разкопките продължават.

Източник:

Inscribed Pottery Fragments Document Daily Life in Ancient Egypt
Enrico de Lazaro, Sci-News.com

18,000 Pottery Fragments Speak of Life in Ancient Athribis, Egypt, Ancient Origins

More than 18,000 pot sherds document life in ancient Egypt,  Eberhard Karls Universität Tübingen, Tübingen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !