Ураганът Дориан: Необичайни светкавици в окото на бурята (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 септември 2019 в 09:59 8849 0

Ураганът Дориан отприщи впечатляваща гръмотевична буря, продължавайки по трагично разрушителния си път.

Метеорологът Дакота Смит събра сателитни снимки на грандиозното шоу от мигащи светлини в и около въртящото се око на бурята.

"Създадох цикъла главно, за да визуализирам колко невероятни са ураганите", разказва пред ScienceAlert Смит, който работи в Националния център за атмосферни изследвания в САЩа.

"Полученото ново сателитно изображение е невероятно".

Видеоклиповете на Смит показват и потенциални проблеми с бурята. Поредицата проблясъци във вътрешното ядро ​​на Дориан, уловени от спътниците в последните дни на август, предполагат, че най-лошото тепърва предстои.

Светкавиците по време на тропически циклон не са съвсем редки, но обикновено са ограничени по периферията. Следователно да се види как периодично присвяткват покрай окото на Дориан е зловещ признак.

"Светкавиците по стените на окото обикновено означават дълбока конвекция", обяснява Смит за ScienceAlert. "Това обикновено означава, че бурята запазва или увеличава силата си."

Ураганите са най-смъртоносните бури на Земята, а последните изследвания показват, че гръмотевичната активност има склонност да се увеличава точно преди да се засили бурята.

Няколко наблюдения през годините разкриват, че когато ураганът расте бързо, той може да произведе обилна гръмотевична активност в собствения си център.

Тъй като окото на тропически ураган или циклон е с по-топъл от въздуха, който лежи над океана, това създава по-слаби въздушни потоци в средата на бурята. Според NOAA това означава, че вътрешното ядро ​​съдържа по-малко свръхохладена вода, което осигурява необходимият електрически заряд при гръмотевична буря. Но когато конвекцията внезапно се промени, създавайки малки вихри в центъра на бурята, могат да се появят електрическите токове.

Затова наличието на светкавици се смята за полезен инструмент за прогнозиране на ураганите. Докато учените все още разработват какво точно могат да ни кажат тези светкавиците, малкото, което се знае досега е, че появявата на светкавица в окото на ураган не трябва да се игнорира.

Два дни след като тези гръмотевични бури се появиха за първи път, Дориан бе повишен в статут от категория 5, като удари Бахамските острови с пълна сила. В момента бурята поглъща островната държава и се очаква да продължи към Флорида по-късно тази седмица.

След като достигна връха си в неделя, бурята вече е класифицирана като ураган от категория 4, което означава, че има силата да отнесе покривите на къщите и да изкоренява дървета със своите ветрове от 233 км/ч.

Дориан се оценява като вторият по сила ураган, регистриран някога в Атлантическия океан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !