Ураганът Ирма е един от най-мощните атлантически урагани в историята

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 септември 2017 в 00:31 10678 0

Кредит NOAA

Ураганът Ирма 7:51 ч. - 5 септември 2017 г.

Ураганът Ирма е вече в книгата на рекордите.

Сутринта във вторник, 5 септември, Националната метеорологична служба (NWS) съобщи, че бурята е вече категория 5 с устойчиви ветрове от 300 км в час. Това означава, че Ирма вече се нарежда сред най-силните урагани (според скоростта на вятъра), регистрирани някога.

В САЩ са обезпокоени - в рамките на 2 седмици - втора опустошителна буря. А в Атлантическия океан се заражда вече следващият ураган - Хосе.

Според NWS, Ирма е най-силната буря възниквала някога в Атлантическия океан (без да се броят тези, които стигнаха до Карибите и Мексиканския залив). И вече не е далеч от рекорда за скорост на ураганен вятър на всички времена от 305 км/ч.

Свирепата буря в момента се насочва към Пуерто Рико. Въпреки че все още е твърде рано да се каже дали чудовищната буря ще се появи на суша в САЩ или ако запази своята разрушителна сила дали нейната умопомрачителна скорост на вятъра ще спечели на Ирма място в редиците с другите супербури от категория 5 като Катрина Андрю, Рита и Мич.

Въпреки точната прогноза, размерът и пътят на Ирма ще се променят, но едно е сигурно - урята представлява заплаха за живота и имуществото на жителите от Източните Кариби до бреговете на САЩ. 

Днес, 6 септември ураганът е на път да удари източната част на Карибските острови

Днес се очаква Ирма да удари няколко карибски острова, включително на територията на САЩ Пуерто Рико. И прогнозната траектория показва, че е възможно да се появи на сушата в континенталната част на Флорида. Във Флорида и Пуерто Рико вече са обявено извънредно положение, за да се отговори на мощната буря. Обмисля се и евакуация на някои райони.

След това бурята може да премине през Доминиканската република, Хаити, Куба, както и страните от Югоизточните Бахами.

Може ли Ирма да повтори Харви?

Ураганът Харви изля 1300 литра на квадратен метър над части от Хюстън и Луизиана, създавайки опустошителни наводнения (най-вече заради това, че бурята се застоя над брега на залива). Засега не се прогнозира Ирма да донесе опустошителни дъждове. "Ирма се очаква да натрупа общо валежи от 100 до 250 л/м2 , на изолирани места и до 380 л/м2 в североизточно Пуерто Рико", съобщава Националният център по ураганите. 

Все още не е ясно дали Ирма ще удари континенталната част на САЩ, но прогнозата става все по-зловеща.

Сателитът GOES-16 засне окото на урагана Ирма на 5 септември. Изтоник: NOAA

Ирма се очаква да се появи на Източните Кариби включително Пуерто Рико днес, 6 септември, но е неясно как ще расте нейната сила после. Въпреки че е твърде рано да се уточни времето и степента на въздействието, вероятността от пряка заплаха за остров Флорида Кийс и части на полуостров Флорида се увеличава за края на тази седмица и уикенда, обясняват от Националният център по ураганите.

Общо взето вероятността Ирма да удари Флорида става все по-голяма и от центъра по ураганите предупреждават жителите на заплашените от ураганите области да подсигурят безопасността си, както и да се съставят планове за евакуация на място.

Скалата на Сафир-Симпсън

В момента Ирма е с постоянен вятър от 300 км в час и с пориви с още по-висока скорост.

Скалата на Сафир-Симпсън класира бурите само по скоростта на вятъра. На пръв поглед използването на скоростта на вятъра за оценка на ураганите не е лоша идея. Разрушителната сила на вятъра се увеличава в зависимост от куба на скоростта на вятъра, така урагани с много високи скорости на вятъра са много по-опасни, отколкото по-слабите урагани.

Скалата на Сафир-Симпсън е официалният показател, чрез който силата на урагана се класифицира с категория от 1 до 5 от Националната метеорологична служба. Но той далеч не е перфектен, а метеоролозите от години търсят нещо по-добро. Тази скала отчита само една променлива - каква е максималната скорост на вятъра, измерена във всяка точка на бурята.

категорияпостоянни ветрове
1 119-153 км/ч.
2 154-177 км/ч.
178-208 км/ч.
209-251 км/ч.
252 км/ч. и по-висока

Но както видяхме с урагана Харви, дори и с понижена категория ураганът или тропическата буря може да доведе до масово унищожение и хаос. Дори ако категорията на Ирма спадне, тя все още ще бъде опасна.

Скалата, която е изобретена през 1960 г., не може да вземе предвид и други деструктивни фактори, които имат по-голямо въздействие върху живота на хората, твърдят експерти.

Но според някои специалисти, връховите скорости на вятъра сами по себе си не са много добър показател, за да се прецени цялостната опасност от бурята за хора и имущество. Водата, а не вятърът, е най-голямата заплаха за живота и инфраструктурата при повечето тропически системи. От 1963 до 2012 г. само 8% от смъртните случаи в САЩ от тропически бури и урагани пряко може да се отнесат към вятъра (например, счупени клони на дърветата или летящи отломки). Смъртните случаи от удавяне, свързани с крайбрежни бури са 49%.

Националният център за атмосферни изследвания има друга класификация за тежестта на урагана, като фактори са скоростта на вятъра, размерът на ураган, и скоростта на придвижване напред (дали бурята се застоява на едно място или не) , които определят потенциалната разрушителна сила на бурята по скала от 1 до 10. Ирма вече е оценена на 5.3. По тази скала, ураганът Катрина би трябвало да има 6.6.

Сезонът на бурите

Съединените щати са все още замаяни от въздействието на урагана Харви. Части от Хюстън все още са под вода, хиляди все още живеят в убежища, както и усилията за почистването едва сега започват. Излишно е да са казва, че втора катастрофална буря в продължение на две седмици ще утежни неимоверно положението, изтисквайки още повече намалелите по време на Харви ресурси за борба с бедствията на федералното правителство и Червения кръст.

Дори ако тази буря не нанесе големи поражения на континенталната част на САЩ, тя е на път да отприщи хаос в страните от Карибския басейн. През 2016 г. ураганът Матю уби повече от 500 в Хаити, докато в голяма степен пожали Съединените щати.

А началото на септември е пикът в сезона на ураганите. Вече се е образувала поредната буря, Хосе. И тя също може да повлияе на Източните Кариби през уикенда.

Играе ли роля глобалното затопляне?

Глобалното затопляне е "дежурният виновник", но въпреки че знанията ни за ролята му в образуването на мощни урагани са нарастнали през последните десет години, тази роля все още не е напълно изяснена.

Ураганите имат активни сезони, наблюдавани през 40-те и 50-те години на миналия век и по-малко активни периоди през 70-те и 80-те години. Тези промени се обясняват с колебанията в Северноатлантическата осцилация (North Atlantic Oscillation - NAO). Тя се развива в Северен Атлантически океан за сметка на колебанията в разликата между ниското атмосферно налягане над океанската повърхност в района на Исландия и високото - над Азорските острови. Тази осцилация (колебание) в разликата на наляганията, контролира силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите през Северния Атлантически океан. И за разлика от Ел Ниньо, NAO е в голяма степен атмосферен режим.

Северната атлантическа осцилация има две фази: положителна, която предизвиква засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа и отрицатела фаза, при която е обратното - валежи в Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !