Ураганът Мария се превърна в "потенциално катастрофална" буря от 5-та категория

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 септември 2017 в 15:06 7024 0

Приложението Ventusky представя в реално време картина на урагана Мария.

Ураганът Мария се трансформира в "потенциално катастрофалната" буря от пета категория, а окото на бурята интензивно връхлита към Карибите, съобщи днес 8:00 AST (15:00 българско време) Националният център за ураганите (NHC).

Мария вече има максимално устойчиви ветрове от 290 км/ч и се насочва на запад-северозапад с 15 км / ч, съобщава NHC.

Ураганът Мария в момента е близо до островите Доминика и съседните острови Антигуа, Доминика, Сейнт Китс, Невис и Монсерат, Мартиника и само на 100 км от остров Гваделупа.

Очаква се ураганът Мария да достигне до сряда Пуерто Рико и Вирджинските острови. Според прогнозите Мария ще продължи да се засилва.

Вече има заповед за евакуация за четири района в Пуерто Рико, съобщи ABC News. Понастоящем NHC прогнозира големи наводнения между 1800 и 2700 литра на кв. метър на остров Пуерто Рико и Вирджинските острови. 

Другата буря, ураганът Хосе, вече е далеч на север в Атлантическия океан и понастоящем е загубил статута си на ураган и е само тропическа буря 1-ва категория и се очаква да предизвика приливи и отливи в района на Нова Англия, според NHC.

Скалата на Сафир-Симпсън е официалният показател, чрез който силата на урагана се класифицира с категория от 1 до 5 от Националната метеорологична служба. Тази скала отчита само една променлива - каква е максималната скорост на вятъра, измерена във всяка точка на бурята.

категорияпостоянни ветрове
1 119-153 км/ч.
2 154-177 км/ч.
178-208 км/ч.
209-251 км/ч.
252 км/ч. и по-висока
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !