Ураганът "Никол" попречи на старта на ракетата "Антарес" днес (стрийм, видео)

Очаква се изстрелването да се случи на 17 октомври 00:03

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2016 в 10:00 4628 0

Кредит NASA

Насроченото за днес, петък, 14 октомври, изстрелване на космически кораб с товари до МКС от космодрума на НАСА на остров Уолопс, Вирджиния (Wallops Flight Facility) е отложено, поне до неделя заради урагана Никол, който се отправя директно към Бермудските острови, от където се управлява полета на ракетата, съобщи американската агенция.

"НАСА и Orbital ATK, частната аерокосмическа компания, сключила договор с агенцията за изпълнение на безпилотни мисии за попълване на запасите на космическа станция, в момента разполага със срок до 19 октомври, за да се опита да стартира ракетата носител Antares и работи да разшири прозореца за стартиране", заяви говорителят на НАСА , Кийт Кьолер (Keith Koehler) за Space.com. - Ако датата за старта в неделя не се промени, Antares трябва да излети в 20:03 EDT (17 октомври 00:03 българско време) в прозорец от 5 минути".  

Окото на урагана "Никол" се отдалечава от остров Бермуда, силните ветрове и рурни вълни и наводнения продължават на острова. Източник: National Oceanic and Atmospheric Administration / National Hurricane Center

Когато НАСА във вторник, 11 октомври, обяви забавянето на мисията, урагана Никол все още бе тропическа буря, нововъзникващ над Атлантическия океан. По-късно в същия ден, той прерастна в ураган първа категория по скалата на Сафир-Симпсън. Но вчера, 13 октомври, ураганът бе класифициран трета категория от Националната метеорологична служба със скорост на вятъра 185 км/ч.

"Станцията за проследяване на Бермуда ръководи старта на ракети от остров Уолопс - заяви Стивън Кремер (Steven Kremer), ръководител на Службата по управление на мисията от космодрума. - Възможността за подкрепа на старта зависи от въздействието на бурята не само на нашите системи, но също и на инфраструктурата на Бермудските острови като цяло".

Тази мисия по зареждане на запасите на МКС първоначално бе планирана за юли, но бе отложен многократно.

Предстоящото стартиране на Antares ще бъде първият от 2014 г., когато стартът на ракетата приключи с експлозия.

Изстрелването ще бъде излъчено на живо по NASA TV и интернет страницата на агенцията от 19:00, ако датата не бъде отменена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !