Ураганите стават все по-силни

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2020 в 00:00 3276 0

Изображение на урагана Ирма през 2017 г. от GOES-16 (Geostationary Operative Environmental Satellite) Кредит:. UW-Madison SSEC

Ураганите се увеличават по интензивност в почти всеки регион на света, където се срещат тропическите циклони според нов анализ на близо 40 години спътникови данни.

Изследователи представиха своите констатации в статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Проучването се основава на предишна работа на изследователи, публикувана през 2013 г., която разкри тенденциите в усилването на ураганите за 28 години наблюдения. Според изследователите обаче този период не е предоставил достатъчно убедителни данни. Това изисква по-голям брой ураганни събития, които да покажат статистически значими резултати.

За да увеличат сигуността на резултатите, учените разширяват новото изследване, включвайки изследвания на урагани по целия свят от 1979 г. до 2017 г. Използвайки аналитични методи, включително инфрачервени измервания на температурата от геостационарни спътници за оценка на интензивността на ураганите, учените успяват да създадат по-единен набор от данни, който може да се използва за откриване на основните тенденции в поведението на ветровете на ураганите за дълъг период от време.

„Основната пречка за намирането на тенденции е, че с всяко десетилетие се събират данни с помощта на все по-модерни инструменти“, коментира Джеймс Косин (James Kossin), водещ автор, изследовател от Университета на Уисконсин в Мадисън и Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA). "Всяка година данните са малко по-различни от миналата година. Всеки нов сателит разполага с нови инструменти и улавя данни по различни начини, така че в крайна сметка получаваме един вид преплитане на данни с различна степен на точност от множество спътници."

Предишните проучвания на Косин показаха други промени в поведението на ураганите, възникнали през десетилетията например техните маршрути - по-специално, изместване към полюсите - и скоростта на движение. През 2018 г. ученият демонстрира, че ураганите се движат по-бавно над сушата поради климатичните промени на Земята. Това води до повишен риск от наводнения, тъй като бурите се образуват над градовете и други райони и често остават там за дълъг период от време.

„Тропическите циклони и особено големите тропически циклони представляват значителен риск за много региони по света“, пишат авторите. "Идентифицирането на промените в този риск и определянето на факторите, причиняващи промените, е критичен елемент за предприемане на стъпки към адаптиране."

Източник:

Hurricanes Are Becoming More Powerful, New Data Suggests, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !