Успешен тест на мъжкия контрацептив с хидрогел върху маймуни резус

Антония Петрова Последна промяна на 08 февруари 2017 в 11:00 5456 0

макак резус

Нов вид мъжки контрацептив, който блокира потока на спермата, успешно е предотвратил бременност при женска маймуна. Това показва проучване, публикувано в списание Basic and Clinical Andrology.

Успехът на контрацептивната процедура при мъжките маймуни оначава, че на ред за клинични тестове са мъжете, се казва в изследването. В момента възможностите за мъжки контрацептиви включват само кондоми, оттегляне при половия акт и вазектомия, като последната се смята за перманентна процедура.

Засега новият контрацептив, наречен "Васалгел", е тестван само върху животни и са необходими още изследвания, за да се определи дали е безопасен за употреба върху хора, както и дали действа. При опитите той е инжектиран в семепровода, където образува лепкав хидрогел. Този хидрогел действа като бариера, блокирайки спермата от изливане от семепровода. В отделно изследване върху зайци, учените също така са успели да обърнат процедурата, като изчистят "Васалгел" и възстановят потока на спермата. 

В новото проучване учените са изпълнили процедурата върху 16 мъжки макака резус, 10 от които преди това успешно са забременили женски маймуни. След една седмица за възстановяване те са били затворени с женски маймуни за най-малко един размножителен сезон. Маймуните са били рутинно наблюдавани. Не се е получила нито една бременност, гласи проучването. 

"Впечатлени сме, че тази процедура имаше резултат при всеки един от мъжките макаци, дори въпреки че това се извършваше за първи път", коментира водещият проучването д-р Анджела Колагрос-Шутен (Angela Colagross-Schouten), ветеринар от Университета в Калифорния (University of California).

Учените отбелязват, че няколко от мъжките маймуни са преживели минимални усложнения след процедурата, като например в един от случаите "Васалгел" е бил инжектиран на погрешното място. В сравнение с маймуни, които преминават вазектомия, обаче нивото на усложнения между участващите в опитите е било много по-ниско, се отбелязва в изследването. Учените са избрали 16 маймуни на една и съща възраст, преминали вазектомия и са установили, че седем от тях имат усложнения след процедурата, в сравнение със само три маймуни, получили усложнения след прием на инжекция "Васалгел".

Изследователите отбелязват, че е необходимо допълнително проучване на възможностите за обръщане на ефектите на инжекцията при маймуните като хидрогела се промива. 

Досегашните видове мъжки контрацептиви са проучвани върху хора. Едно от изследванията, при което са използвани хормонални инжекции за намаляване на производството на сперма, е трябвало да бъде преустановено преждевременно поради нежелани странични ефекти върху участващите мъже, като промени в настроението. 

Настоящото проучване е финансирано основно от Фондация Parsemus, която притежава Revolution Contraceptives, LLC - компанията, която държи патента за "Васалгел".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !