Успешна трансплантация на два бъбрека от генетично модифицирано прасе в човек (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2022 в 00:01 6553 0

Първата клинична трансплантация на генно-редактирани свински бъбреци на човек с мозъчна смърт е обявена от Университета на Алабама в Бирмингам (UAB ).

Проучването е проектирано и проведено така, че да отговаря на стандартите, директно сравними с тези, които биха се приложили за клинично изпитване от Фаза I и отразява - доколкото е възможно - всяка стъпка от конвенционална трансплантация между хора.

Медицинският факултет на UAB обяви вчера първото рецензирано изследване, очертаващо успешната клинична трансплантация на генетично модифицирани свински бъбреци в човек в мозъчна смърт, замествайки собствените бъбреци на реципиента. Тези положителни резултати показват как ксенотрансплантацията (при която се използват органи от животни) може да се справи със световната криза с недостиг на органи.

В проучването, публикувано в American Journal of Transplantation, изследователите на UAB тестват първия човешки предклиничен модел за трансплантация на генетично модифицирани свински бъбреци на хора. На реципиента на изследването са присадени два генетично модифицирани свински бъбрека, трансплантирани в коремната кухина, след като собствените му бъбреци са били отстранени. Органите са получени от генетично модифицирано прасе.

„Заедно с нашите партньори, ние направихме значителни инвестиции в ксенотрансплантацията в продължение на почти десетилетие, надявайки се на резултатите, публикувани днес“, заявява д-р Селвин Викърс (Selwyn Vickers), декан на Медицинския факултет на UAB и главен изпълнителен директор на UAB Health System и UAB /Ascension St. Vincent's Alliance. „Днешните резултати са забележително постижение за човечеството и придвижват ксенотрансплантацията към клиничната сфера. С това проучване нашите изследователски екипи също така показаха, че моделът на починалия има значителен потенциал да напредъка в областта на ксенотрансплантацията."

За първи път трансплантираните свински бъбреци са взети от прасета, които са били генетично модифицирани с 10 ключови генни редакции, които могат да направят бъбреците подходящи за трансплантация на хора. Този процес демонстрира дългосрочната жизнеспособност на процедурата и как такава трансплантация може да работи в реалния свят. Трансплантираните бъбреци филтрират кръвта, произвеждат урина и, което е важно, не са незабавно отхвърлени. Бъбреците остават жизнеспособни до края на изследването, 77 часа след трансплантацията.

Екипът на UAB Xenotransplant. Кредит: Steve Wood, UAB

„Този ​​ключов момент в историята на медицината представлява промяна в парадигмата и важен етап в областта на ксенотрансплантацията, която може би е най-доброто решение за кризата с недостига на органи“, коментира Джейм Лок (Jayme Locke), доктор по медицина, директор на Комплексния институт за трансплантация в отделението по хирургия на UAB и водещ хирург за изследването. „Преодоляхме критични пропуски в знанията и получихме данните за безопасност и приложимост, необходими за започване на клинично изпитване при живи хора с краен стадий на бъбречна недостатъчност."

Редактирането на гени при прасетата за намаляване на имунното отхвърляне направи възможна трансплантацията на органи от прасета на хора, което може да помогне на хиляди хора, които са изправени пред органна недостатъчност, заболяване или нараняване. Естествената продължителност на живот на прасето е 30 години, те се отглеждат лесно и имат органи с подобни размери на хората.

Свинските бъбреци се подготвят за трансплантация в реципиента с мозъчна смърт. Кредит: Jeff Myers, UAB

Хирургическият екип подготвя корема на реципиента с мозъчна смърт за ксенотрансплантация. Хирургическият екип подготвя корема на реципиента с мозъчна смърт за ксенотрансплантация. Кредит:Jeff Myers, UAB
Тази снимка показва как изглежда редактираният с 10 гена свински бъбрек преди реперфузия в проучването на UAB. Кредит: Jeff Myers, UAB Снимката показва как изглежда редактираният с 10 гена свински бъбрек след реперфузия. Сондата е доплер, която документира отлични сигнали в целия бъбрек. Кредит: Jeff Myers, UAB

„Този ​​човешки предклиничен модел е начин да се оцени безопасността и осъществимостта на модела от прасе към нечовек примат, без риск за жив човек“, добавя Лок. „Нашето проучване показва, че основните бариери пред ксенотрансплантацията при хора са преодолени, идентифицира къде са необходими нови знания за оптимизиране на резултатите от ксенотрансплантацията при хора и полага основата за създаването на нов предклиничен човешки модел за по-нататъшно изследване."

Това постижение е подкрепено от пионера в биотехнологиите Revivicor, Inc., компанията, която предостави генетично модифицираното прасе, което е източникът на изследваните ксенотрансплантирани бъбреци, наречени UKidney™. Същата американска компания предостави наскоро генно модифицирано сърце от прасе за трансплантация на човек

Относно проучването

Рецензираното изследване е проучване с амбициозен обхват и голямо значение, като се има предвид, че повече от 800 000 американци живеят с бъбречна недостатъчност. Повечето никога не стигат до списъка на чакащите и са налични твърде малко човешки органи. Въпреки че диализата може да поддържа живота на тези хора известно време, трансплантацията предлага по-добро качество на живот и по-дълъг живот за малкото хора, които могат да получат достъп до трансплантация. Всеки етап от това изследване на ксенотрансплантацията приближава до стъпките, които могат да бъдат предприети във Фаза I на клиничното изпитване за ксенотрансплантация:

  • Бъбреците са отстранени от прасе донор, настанено в хирургически чисто съоръжение без патогени. След това бъбреците се съхраняват, транспортират и обработват за имплантиране, точно както се прави с човешките бъбреци.
  • Преди операцията, реципиентът с мозъчна смърт и животното донор са подложени на тест за кръстосана съвместимост, за да се определи дали генетично модифицираният свински бъбрек и неговият реципиент имат добре съвместими тъкани. За всяка бъбречна трансплантация от човек на човек се прави тест за кръстосана съвместимост; обаче, този тест за съвместимост на тъканите на прасе и човек е разработен в UAB и е първият път, когато е валидирано проспективна кръстосана съвместимост между два вида.
  • Свинските бъбреци са поставени на точните анатомично места, използвани за човешки донорни бъбреци, със същите прикрепвания към бъбречната артерия, бъбречната вена и уретера, който пренася урината от бъбрека до пикочния мехур.
  • Реципиентът с мозъчна смърт е получил стандартна имуносупресивна терапия, използвана при трансплантация на бъбрек от човек на човек.

Проучването е така проведено, че да отговори на стандартите, директно сравними с тези, които биха се прилагали за клинично изпитване при хора от Фаза I, отразявайки всяка стъпка от стандартна трансплантация между хора. Тя включва одобрение от Институционалния съвет за преглед и Институционалния комитет за грижа и употреба на животните, потвърждение за съвместимост на тъканите преди започване на операциите, използване на стандартните процедури за трансплантации от човек на човек за отстраняване, запазване, транспортиране и трансплантация на бъбреците на човек и даване на стандартната имуносупресивна терапия за реципиента.

Реципиентът на трансплантация Джим Парсънс помага да се отворят вратите към бъдещето на трансплантацията на органи

Този научен и медицински пробив не би бил възможен без Джим Парсънс, получателя и семейството му.

57-годишният Парсънс е регистриран донор на органи чрез Legacy of Hope, организацията за снабдяване на органи в Алабама, и той е пожелал органите му да помагат на другите след смъртта му. Но органите му не са подходящи за даряване. Семейството му позволява на UAB да поддържа  тялото му да функционира по време на изследването. 

"Г-н. Парсънс и неговото семейство ни позволиха да повторим точно как ще извършим тази трансплантация на жив човек. Техният мощен принос ще спаси хиляди животи и това може да започне в много близко бъдеще“, коментира Лок. "Заоради дарението му ние предложихме методът да бъде известен като „Моделът на Парсънс“.

Критичната нужда от други възможности за даряване на органи

Бъбречните заболявания убиват всяка година повече хора, отколкото ракът на гърдата или простатата според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Въпреки че трансплантацията е златният стандарт за лечение на краен стадий на бъбречно заболяване, по-малко от 25 000 бъбречни трансплантации се извършват всяка година в Съединените щати и 240 американци на диализа умират всеки ден. Много от тези смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени, ако имаше неограничен брой бъбреци за трансплантация.

Чакането за бъбрек от починал донор може да продължи пет години, а в много държави е по-близо до 10 години. Почти 5000 души годишно умират в очакване на бъбречна трансплантация.

Справка: “First clinical-grade porcine kidney xenotransplant using a human decedent model” 20 January 2022, American Journal of Transplantation.
10.1111/ajt.16930 

ИзточникScientists Successfully Transplant Two Kidneys From a Genetically Modified Pig Into Human Recipient
University Of Alabama

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !