Успешно приключи 29-а Национална антарктическа експедиция

проф. Хр. Пимпирев Последна промяна на 14 април 2021 в 11:28 2626 0

Кредит 29-та Национална антарктическа експедиция

Шестимата полярници – командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов и Камен Недков, след дълги перипетии и около месец закъснение, най-сетне напуснаха района на Антарктика и в добро здраве са на Южноамериканския континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Призори, самолетът Херкулес С-130, на уругвайските военно-въздушни сили е свалил антарктиците в най-южния чилийски град Пунта Аренас, на междинното си кацане на последния за сезона полет от о-в Кинг Джордж за Монтевидео.

Още от самото начало експедицията започна със закъснение. Испанският кораб „Есперидес“, с който бе планирано да пристигнат на о-в Ливингстън, въобще не отплава от Испания, поради заболяване от Ковид-19 на част от екипажа. След двадесетдневна строга карантина в Пунта Аренас (сам в котелска стая и храна до вратата), другият испански кораб „Сармиенто де Гамбоа“, превози групата, преди закриването на съседната ни испанска база „Хуан Карлос I”. Oтново, чилийския кораб „Акилес“, с когото бе предвидено заминаването от острова, в края на март, също бе карантиниран поради Ковид-заболявания. В края на сезона, преди настъпването на полярната зима, в района, практически нямаше кораби. След бързата намеса на проф. Пимпирев, който установи контакт с Чилийския Антарктически институт, бе договорено, корабът „Лаутаро“, да промени курса си и да превози полярниците ни, заплашени от зимуване, без запаси от храна и гориво, до съседния остров Кинг Джордж, където има целогодишни бази и летище.

Независимо от логистичните проблеми, експедицията успя да изпълни всички планирани дейности и да преодолее трудностите, породени от независещи от нея обстоятелства. Бяха отстранени пораженията по съоръженията и постройките в базата, причинени от бурните ветрове, през времето когато няма никой в базата и тя бе консервирана за предстоящата зима. Беше подготвена площадката за строителството на новия лабораторен блок, беше построен специален хангар за инсинератора, с който се изгарят екологично, всички органичните отпадъци и бяха снети всички данни от целогодишно действащата научна апаратура, която регистрира климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития, в района, когато базата не е обитаема.

Очаква се участниците в експедицията да се завърнат в понеделник на родна земя

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !