Установен е механизмът, който ускорява растежа на раковите клетки

Експериментален инхибитор на този механизъм е увеличил продължителността на живота на мишки при ранно лечение

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 ноември 2018 в 12:30 7554 0

Кредит Min Yu (Eli and Edythe Broad Center for Regenerative Medicine and Stem Cell Research at USC),USC Norris Comprehensive Cancer Center

Идентифициран е протеин, който ускорява растежа на рака в белите дробове. Той ще се превърне в нов биомаркер и ще помогне да се диагностицира болестта в ранните й етапи, съобщава МedicalХpress.

Проучването е публикувано в списание Science Translational Medicine.

Ракът на белия дроб е един от най-опасните видове на това заболяване. Според Световната здравна организация (СЗО) през 2015 г. той е причинил смъртта на 1,69 милиона души. Затова е важно да се идентифицира в ранен етап.

Определянето на белодробните възли като злокачествени или доброкачествени представлява голямо предизвикателство за лекарите.

Напредъкът в тази посока, постигнат в новото проучване на учени от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, се състои в това, че екипът е установил как раковите клетки получават глюкоза в ранните стадии на развитието си.

Глюкозата е източник на енергия, необходим за всички живи клетки. Благодарение на нея те нарастват, включително туморните клетки. Има предишни проучвания, които установяват, че протеинът SGLT2 (натриево-зависим глюкозен транспортер) играе важна роля в развитието на рака на панкреаса и простатата. Сега биолозите са се фокусирали върху рака на белия дроб.

Тествани са две групи мишки. Първата група са генетично модифицирани гризачи, които в резултат на това развиват рак на белите дробове. В мишките от втората група са имплантирани  тумори на човешки рак на белия дроб. Използвайки PET (позитронна емисионна томография), учените наблюдават развитието на туморите.

Изследователите откриват необичайно високи нива на SGLT2 при човешки проби от рак на белия дроб, което показва, че тези тумори използват предимно SGLT2, за да транспортират глюкозата в ранните стадии на туморен растеж и дори при предзлокачествени лезии, предхождащи развитието на белодробния рак.

Проучването предполага, че ракът на белия дроб може да бъде открит по-рано, когато е много по-лесен за лечение. С използването на SGLT2 като биомаркер, ракът на белите дробове може да бъде открит не само по-рано, отколкото често става сега, но може да бъде открит още преди лезиите да станат ракови.

Изследователите предоставиха също така доказателства, че едно обикновено инхибиторно лекарство, одобрено от  Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), което в момента се използва за лечение на диабет, може да помогне да се блокира активността на протеина SGLT2 в раковите клетки. Инхибиторът може да формира основата на нов метод за спиране на болестта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !