Устата е основен източник на разпространение на COVID-19 инфекция сочи ново изследване

Ваня Милева Последна промяна на 30 октомври 2020 в 07:47 9401 0

Кредит: CC0 Public Domain

Първо по рода си проучване показва, че устата е oсновно място за инфекция и предаване на COVID-19, според ново изследване

Екип от изследователи, ръководени от Университета на Северна Каролина и американския Национален институт по дентални и черепно-лицеви изследвания разкрива, че коронавирусът може да се задържи в слюнчените жлези, където се репликира, а в някои случаи води до продължително заболяване при поглъщане на заразена слюнка в стомашно-чревния тракт или аспириран в белите дробове, където може да доведе до пневмония.

Докато повечето изследвания на COVID-19 се фокусират върху носа и белите дробове, това е първото проучване, което идентифицира устата като основно място за коронавирусна инфекция и подчертава значението на носенето на лицево покритие и физическото дистанциране. Резултатите не са рецензирани, изследването е публикувано на 27 октомври на сървъра за предпечат medRxiv.

"Резултатите ни показват, че инфекцията с COVID-19 през устата е вероятно подценена", коментира водещият автор на изследването Кевин М. Бърд (Kevin M. Byrd). "Подобно на назалната инфекция, оралната инфекция може да бъде в основата на асимптоматичното разпространение, което прави тази болест толкова трудна за ограничаване."

Изследователите тепърва започват да изследват оралните симптоми, които пациентите изпитват по време на COVID-19, като загуба на вкус или мирис и постоянна сухота в устата.

В проучването изследователите докладват предварителни резултати от клинично изпитване на 40 субекта с COVID-19, което показва, че отделящите се епителни клетки, покриващи устата, могат да бъдат заразени с SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19. Количеството на вируса в слюнката на пациента е положително корелира с промените на вкуса и обонянието, според проучването.

Разчитайки на карти за идентификация на клетките на устата, изследователите също така разглеждат къде в устата заразява вирусът. Те изследват устните тъкани с най-високи нива на АСЕ2, рецепторът, който помага на коронавируса да се закачи и нахлуе в човешките клетки.

Въз основа на експресията на ACE2 и анализ на трупна тъкан, най-вероятните места за инфекция в устата са слюнчените жлези, езикът и сливиците, показва проучването.

Констатациите предоставят повече доказателства за ролята на слюнката при COVID-19. Инфекцията с COVID-19, по-специално в устата, може да позволи на вируса да се разпространи вътрешно и сред други хора, докато заразеното лице диша, говори и кашля.

Екипът от изследователи започва своето разследване в началото на пандемията и след шестмесечно сътрудничество дава нова информация за начините, по които COVID-19 заразява устата и гърлото. Тяхната работа довежда до създаването на устната и черепно-лицевата биологична мрежа като част от Атласа на човешките клетки. 

Справка: Kevin M Byrd et al. Integrated Single-Cell Atlases Reveal an Oral SARS-CoV-2 Infection and Transmission Axis, (2020). DOI: 10.1101/2020.10.26.20219089

Източник: Study reveals mouth as primary source of COVID-19 infection, spread, University of North Carolina at Chapel Hill

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !