Утвърдени са имената на новите 4 елемента от периодичната таблица

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2016 в 15:26 12602 0

Имената на 4-те нови химични елементи под номера 113, 115, 117 и 118 вече са утвърдени официално от Международния съюз за теоретична и приложна химия (International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC), съобщава сайтът на организацията.

Те са:

  • Nihonium (нихоний) и символ Nh, за елемента с номер 113,
  • Moscovium (московий) и символ Mc, за елемента с номер 115,
  • Tennessine (тенесин) и символ Ts, за елемент с номер 117, 
  • Oganesson (оганесий) и символ Og, за елемента с номер 118.

Елементът с атомен номер 113 получи името "нихоний" (Nh) - в чест на Япония, чиито ядрени физици първи получиха този елемент. Нихон е един от двата начина, по който японците наричат своята страна и буквално означава "Страната на изгряващото слънце". Елемент 113 е първият елемент открит в азиатскa страна. 

Борбата за авторството на 113-тия елемент продължи повече от десет години. За приоритет над откритието и съответно - името на новия елемент си съперничиха три колектива учени от Русия, САЩ и Япония. Но съвместна комисия на Международния съюз за теоретична и приложна химия и Международния съюз за теоретична и приложна физика определиха, че приоритет имат японските учени, тъй като данните, представени от другите екипи са под съмнение.

Японските учени, водени от Косуке Морита (Kosuke Morita) синтезираха 113-тия елемент през септември 2004 година. Откритието е направено с помощта на йонния линеен ускорител RILAC (RIKEN's heavy ion linear accelerator) и изотопния сепаратор GARIS (gas-filled recoil isotope separator), съобщава сайтът на института.

По-рано се смяташе, че елементът ще се нарича "японий".

"Руски" имена получават елементите с атомни номера 115 и 118. Те се наричат ​​"московий" (Mc) и "оганесий" (Og) в чест на Подмосковието и Дубна, където се намира Обединеният институт за ядрени изследвания, а също и на името на академик Юри Оганесян, под чието ръководство се синтезираха повече от дузина свръхтежки елементи.

Името "тенесин" за елемент с атомен номер 117 със символ Ts е в чест на щата Тенеси, където се намират множество институти и лаборатории, в които са извършени десетки открития в областта на синтеза на тежки елементи, включително Националната лаборатория Oak Ridge и от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory).

За откриватели на 115 и 117-ти елемент е призната обединена група от Института за ядрени изследвания (Дубна, Русия), Lawrence Livermore National Laboratory (САЩ) и Националната лаборатория Oak Ridge (САЩ); за елемент 118 - същият колектив, но без участието на физици от Oak Ridge.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !