07 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В 70 двигателя за руските ракети "Протон" намериха дефекти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 март 2017 в 09:00 126781
Снимка: alexpgp / Wikimedia Commons

Във Воронежския механичен завод (ВМЗ) са намерени дефекти в 71 двигателя, тоест в "практически целия резерв на втора и трета степен за ракетите "Протон-М". Това заяви в интервю за РИА "Новости" генералният директор на НПО Енергомаш Игор Арбузов.

Шефът на Енергомаш отбеляза, че всички дефекти в двигателите са свързани с използването на непредвидена по проект технология за запояване на струйните глави. Според Арбузов са нарушавани правилата за съхранение на припоя, а контролът върху материалите и производството е слаб.

Дефектни двигатели са произвеждани в големи количества през 2015 г. и 2016.

През януари тази година "Роскосмос" оттегли всички двигатели за втора и трета степен от ракетата носител "Протон-М" - 11Д55 (РД-0110). 

Ракетата носител "Протон-М" и космическия апарат "Експрес-АМ4Р" рухнаха на земята по време на старта. 16 май 2014 г.

Причината за това е аварията на ракета "Союз-У" на 1 декември 2016, в резултат на което бе изгубен кораба "Прогрес MS-04" с товар за екипажа на МКС. Както съобщава Роскосмос, най-вероятната причина за инцидента е разкъване на резервоара на третата степен на "Союз-У" заради проникване на чужди частици по време на монтажа на помпата на окислителя.

Подобен инцидент се случи и през 2011 г. и заключенията на Междуведомствената комисия за разследване на причините за инцидента са "аварийно спиране на двигателя заради попадане на чужд обект в провода за гориво".

От 2008 г. станаха няколко катастрофи на руски ракети носители "Протон", които по съветско време са считани за едни от най-надеждните в света.

Злополука хвърли сянка върху репутацията на Воронежкия механичен завод и все пак причините са комплексни.

В началото на февруари вицепремиерът на руското правителство Дмитрий Рогозин сравни с диверсия заплатата на работниците, които сглобяват двигателите на ракетата носител "Протон" .

Връщайки се към проблемите на ВМЗ, Дмитрий Рогозин, заяви: "Ако тези хора получават 12-15 хиляди рубли на месец (385-482 лв), очаквайте неприятности ... Саботьорите са тези, които не им плащат." 


+ 16
- 4
Това са правуславни дефекти защото с тях ракетите са здраво стъпили на земята както трябва да бъде. Другото е обида за правуславното христиенство
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.