В Антарктика са намерени хранещи се с парникови газове микроби

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2017 в 00:00 3866 0

Кредит Reed Scherer

Изследователският екип се настани в тези палатки край сондажа в Антарктида.

Микроорганизмите, които живеят в антарктическото езеро Уиланс (Whillans) под 800-метров слой лед, преработват за своите нужди около 99% от метана, съдържащ се в езерото, съобщи ЕurekАlert

Изследването е публикувано в Nature Geoscience.

Смята се, че под масивни ледници, като тези в Антарктика, има огромно количество метан. Той се е оказал там или в резултат на разлагане на органичната материя погребана там преди, или в резултат на излизане на повърхността на вулканични газове. Първият вариант, вероятно е по-разпространен, но това не е най-важното.

Метанът е мощен парников газ, чието въздействие е около 30 пъти по-силно от това на въглеродния диоксид. 

Попадането на метан в атмосферата в такива количества предвещава повишаване на средната температура, допълнително топене на ледниците (и освобождаването на нов метан) и други проблеми. Следователно, това, че езерните бактерии "ядат" почти целия газ е добра новина.

Екипът от учени, ръководен от Брент Кристнер (Brent Christner), от Университета на Флорида проби ледника, взе проби и изследва пробите от разположеното долу езеро.

Установи се, че микроорганизмите, които живеят в него, "изяждат" почти всичкия метан във водата.

Това не е изненадващо, тъй като антарктическите микроби живеят дълбоко под леда, затова са лишени от възможността да изградят своя метаболизъм на базата на слънчевата светлина и кислорода от въздуха и са принудени да се прибегнат до други, по-екзотични форми. Например, една екосистема в ледника Тейлър, бактериите използват за дишане желязо. Но метанът, разбира се, е по-важен за нас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !