В Австралия откриха рядка змия с три очи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 май 2019 в 09:25 4289 0

Кредит: Northern territory parks and wildlife
Кредит: Northern territory parks and wildlife

Необичайна змия с три очи беше открита близо до Даруин в областта Северна територия на Австралия.

Животното е открито от служители на Парковете в Северната територия, които споделят снимки във Facebook. 

Змията е от вида килимов питон (Morelia spilota), който може да достигне дължина между 2 и 4 метра и често се среща в Австралия, Индонезия и Папуа Нова Гвинея.

Триокото същество е все още младо, вероятно на не повече от три месеца и с дължина едва 40 сантиметра.

Кръстен е Monty (python) (Монти питонът, което е игра на думи с филмите на популярната комедийна група от Великобритания Монти Пайтън - б.авт.), когато е открит, но за съжаление скоро умира.

"Забележително е, че оцеля толкова дълго в дивата природа с такава деформация, той изпитваше затруднения да се храни, преди да почине миналата седмица," разказва парковият служител Рей Чато (Ray Chatto).

Тялото на змията е дарено на науката и се намира в научния център в Даруин. 

Черепната малформация прави този индивид толкова впечатляващ. Третото око изглежда напълно функционално и екипът прави рентгенография, за да разбере какво се случва. Оказва се, че странната конфигурация на главата не е предизвикана от сливане на две глави, както се предполагаше, а на един череп с допълнителна очна кухина. 

"Смятаме, че окото вероятно се е развило в ранната ембрионална фаза на развитие," съобщават от парка. "Много малко вероятно е това да се дължи на природни фактори и почти сигурно това е естествено събитие, тъй като малформациите са относително чести при влечугите."

В интернет е пълно с истории и видеоклипове за необичайни влечуги, както и за други животни с вродени малформации. Особено популярни са истории за двуглави змии. Собственикът на такава змия в Луизиана, САЩ, Тане Януш (Tanee Janusz) иска да помогне на хората да опознаят по-добре змиите и да се отърсят от митовете и суеверията, свързани с тези животни. 

Въпреки това, този случай остава забележителен, защото особено рядко се срещат змии с три очи като Монти.

Източник: IFLScience

Най-важното
Всички новини