В БАН бе проведено тържествено събрание по случай 24 май

БАН Последна промяна на 21 май 2021 в 15:06 1761 0

Кредит БАН

„Мисията ни е да сме убедени и да убеждаваме, че всеки талантлив творчески акт, всяко научно откритие бележи значима, достойна за уважение следа не само в националната памет“, каза акад. Ревалски.

Българската академия на науките отбеляза 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържественото събрание. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски изнесе приветствие по случай празника.

„Мисията ни е да сме убедени и да убеждаваме, че всеки талантлив творчески акт, всяко научно откритие бележи значима, достойна за уважение следа не само в националната памет“, каза акад. Ревалски.

Проф. Илия Илиев от Института за исторически изследвания на БАН произнесе празнично слово на тема: "Кирило-Методиевото дело и средновековна България".

Проф. Илия Илиев от Института за исторически изследвания на БАН произнесе празнично слово на тема: "Кирило-Методиевото дело и средновековна България". Снимка: БАН

„България се превърнала във водещ културен център на средновековна Европа. Въоръжена с този духовен щит, българската нация се запазила през вековете на чуждо господство, превръщайки делото на Кирил и Методий в химн и знаме на своето Възраждане“, каза в словото си проф. Илиев.

На честването присъстваха служебният министър на образованието и науката чл.-кор. Николай Денков, зам.-министърът на образованието и науката проф. Нели Косева, зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на Настоятелството на БАН и на научната общност.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи почетни отличия на институти и учени от Академията. Почетен плакет на БАН „Марин Дринов“ получиха: Институтът по обща и неорганична химия, Институтът по органична химия с център по фитохимия и Институтът по полимери. С почетен знак „Марин Дринов“ на лента са отличени: проф. Пепка Бояджиева, акад. Иван Иванов, акад. Веселин Дренски, чл.-кор. Олег Мушкаров и проф. Николай Спасов. Отличителен знак „За заслуги към БАН“ беше връчен на проф. Йордан Узунов.

Наградените. Снимка: БАН

Изложба на Централната библиотека на БАН е посветена на 165 години от рождението на Стоян Михайловски. Експозицията в Централното фоайе на БАН представя личната му библиотека, негови първи публикации на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, както и първи издания на негови произведения. Стоян Михайловски е автор е на стихотворението „Кирил и Методий“, което се превръща в училищен химн, след като Панайот Пипков създава музиката за него.

На 24 май на паметника на светите братя Кирил и Методий в София ще бъде поднесен венец от името на Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !