В Египет е открит „изгубен златен град“ на 3000 години

Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2021 в 07:10 11417 0

Новооткритият „изгубен град“ близо до Луксор в Египет. Кредит: Zahi Hawass Center For Egyptology

Археолози откриват град на 3000 години, заровен под пясъците в Луксор в южната част на Египет. Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон.

Експедицията на Захи Хавас (Zahi Hawass) успя да намери така наречения "изгубен златен град" - най-големият, откриван някога в Египет, съобщава на 8 април Ahram Online.

Този град, известен като Атон, е основан от един от най-великите владетели на Египет, Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр. н. е. Този град е бил активен по време на управлението на фараона и неговия син, известния Аменхотеп IV, Ехнатон. Градът е бил най-голямото административно и индустриално селище през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор.

Бетси Брайън (Betsy Brian), професор по египтология в Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, САЩ, заявява, че „откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон“.

„Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед върху живота на древните египтяни по времето, когато империята е била  най-богата, но и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити са решили да се преместят в Амарна”, коментира Брайън.

Историята разказва, че градът е изоставен и столицата се премества в Амарна. Но дали се е случило и защо, предстои да разберем.

Кредит: Zahi Hawass Center For Egyptology

Районът на разкопките е между храма на Рамзес III в Мединет Хабу и храма на Аменхотеп III в Мемнон. Египетската експедиция започва работа там в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. Разкопките започват през септември 2020 г., а няколко седмици по-късно, за изненада на екипа, започват да се появяват отвсякъде постройки от кирпичени тухли. Някои от стените на къщите са високи три метра. Само за седем месеца археолозите разкопават няколко района. Те откриват добре запазен голям град, с почти непокътнати стени и стаи, пълни с инструменти за ежедневието. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия.

Кредит: Zahi Hawass Center For Egyptology

Селището е датирано с помощта на йероглифични надписи, намерени върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III.

Кредит: Zahi Hawass Center For Egyptology

В южната част археолозите са открили пекарна и голяма кухня с фурни и керамика за съхранение на храна. Намерена е и административна и жилищна зона, оградена от зигзагообразна стена с един вход, вероятно от съображения за сигурност. Членовете на експедицията откриват много инструменти, използвани за предене и тъкане. Открити са и шлаки от производството на метал и стъкло.

В града са намерена стая с гробове на две крави или бикове, а в друга - останките на човек с разперени встрани ръце и въже, увито около коленете му. На север от града е открито голям некропол и гробници, изсечени в скалата.

Археолозите заявяват, че са оптимисти и ще бъдат разкрити още важни находки, отбелязвайки, че са открили групи гробници, достигнати през „стълби, издълбани в скалата“, с подобна конструкция на тези, открити в Долината на царете.

„Мисията очаква да разкрие недокоснати гробници, пълни със съкровища“, се добавя в изявлението.

Миналата седмица Египет транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и четири царици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация, шествие, наречено „Златният парад на фараоните“.

Източник:

In Photos: Egyptologist Zahi Hawass announces discovery of 3000-year-old 'Lost Golden City' in Luxor,  Ahram Online

Egypt says it has uncovered a vast, untouched, 3,000 year-old ‘lost golden city’, times of israel

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !