В Гранд Каньон откриха следи от предшественик на динозаврите

Отпечатъци от следи от периода Карбон накараха изследователите да се питат как древното влечуго ги е оставило

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 ноември 2018 в 14:05 9892 1

Кредит Stephen Rowland

Наскоро едно срутване в един от най-известните американски национални паркове, Гранд Каньон, откри древни слоеве скали около пътеката Брайт Енджъл (Bright Angel Trail).

Вниманието на учените е привлечено от два фрагмента кварцов пясъчник, на които се виждат отпечатъци от 28 следи, оставени от неизвестно влечуго преди около 310 милиона години, съобщава Sci-News.

"Следите се простират на около 1 метър по ширина на падналите блокове", обяснява професорът от Университета в Невада Стивън Роуланд (Stephen Rowland) и д-р Марио Капуто (Mario Caputo) от Държавния университет в Сан Диего.

Професор Роуланд  съобщи това в доклад на годишната среща на Сдружението за гръбначна палеонтология в Албакърки.

Трасето на пътеката Брайт Енджъл датира от периода Карбон, когато на земята е доминирал суперконтинент, наречен Пангеа. Тогава на сушата са доминирали голосеменните растения и са правели първите си стъпки примитивни влечуги -  предвестници на бъдещата ера на динозаврите.

Откритието е необичайно по няколко причини.

"Това е най-старата пътека, открита в Големия каньон в скали, за които никой не предполагал, че ще е минавал някой и те са сред най-ранните следи на Земята", коментира професор Роуланд.

Серия от следи се простира по много странен начин, сякаш диагонално.

Илюстрация на възможните варианти на странната походка на създанието, подобно на влечуго, направило следите. Кредит: Stephen Rowland.

"Първото ми впечатление бе, че изглежда много странно заради страничното движение", добавя Роуланд.

"Изглеждаше сякаш две животни ходят едно до друго". Но гущерите не ходят един до друг. Това няма никакъв смисъл".

"После направих подробни рисунки и започнах да правя хипотези за странната, танцуваща походка, оставена от създанието".

"Една от причините, които предложих, е, че животното е ходело в силен вятър и вятърът го е издухвал настрани. Друга възможност е, че склонът да е бил твърде стръмен и животното да се е отклонявало, докато се е изкачвало по пясъчната дюна. Или животното се е биело с друго същество или се е занимавало с чифтосване".

Следите от пътеката Брайт Енджъл може да принадлежат към видове влечуги, които все още не са открити. "Абсолютно може да се каже, че което и да е съществото, направило следите, не е оставило фосили на костите си", коментира професор Роуланд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

1

offVeso

13.11 2018 в 08:21

Дрън дрън та пляс