В Хонконг изобретиха 90-дневна защита срещу коронавирус (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 април 2020 в 00:00 5441 0

Клинични изпитания на новото покритие са проведени в болница и един от старческите домове в Хонконг. Кредит: HKUST

Изследователи от хонконгския университет за науки и технологии (HKUST) след 10 години работа успяха да разработят полимерно покритие, което предпазва повърхности от бактерии и вируси в продължение на три месеца. Тази защита може да стане едно от главните средства в борбата срещу разпространението на коронавируса SARS-CoV-2.

Материалът под името MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer - 1) може да се напръска върху повърхности, които трябва да бъдат защитени от опасни патогени. Например, използвайки преносимо устройство, MAP-1 може да бъде приложен към парапетите в метрото или бутоните на асансьора. В този случай не е необходимо всеки ден да се дезинфекцират с разтвори, съдържащи алкохоли или натриев хипохлорит.

„Хората ги докосват много често и те служат като ефективно средство за разпространение на болести“, коментира доцент Джоузеф Гуан (Joseph Kwan), един от разработчиците новия продукт.

Влакната на напръсканото покритие съдържат милиони нанокапсули с дезинфектанти, които убиват 99,9% от силно инфекциозните бактерии и вируси, както и гъбичните спори, дори след като материалът изсъхне.

Така изглежда под микроскоп новото полимерно покритие (нанофибър). Унищожава на повърхността вирусите, които причиняват морбили, паротит и рубеола. Снимка HKUST

Отделянето на дезинфектантите от полимерите става под въздействието на топлината, излъчвана например от човешката ръка. Тазиа защита не е токсична, не дразни кожата и не вреди на околната среда.

Правата за продажба на новата полимерна защита принадлежат на Germagic, подразделение на Chiaphua Industries Ltd, индустриален партньор на HKUST, което отговаря за комерсиализацията на разработките на университетските инженери.

Учените съобщиха за изключителните свойства на MAP-1 още през март 2020 г. А официалното разрешение за масовата употреба на новия инструмент получиха от властите през февруари.

Благотворителни фондации са заплатили за пръскане на защитно покритие в домовете на хиляди семейства с ниски доходи.

Също така в Хонконг MAP-1 вече се използва за защита от коронавирус и други патогени ва училища, търговски центрове и спортни съоръжения, църкви, домове за възрастни хора и детски градини.

Очаква се, че заедно с продажбата на препарата ще се появявт устройства, които ще направят възможно използването му в домашни условия. Цената им ще бъде 70-250 хонконгски долара (15-60 лева).

Източник:

HK scientists say new antiviral coating can protect surfaces for 90 days, Reuters

HKUST Develops New Smart Anti-Microbial Coating in the Fight Against COVID-19, HKUST

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !