В Япония са намерени монети от Османската империя и Древен Рим

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 септември 2016 в 14:55 11058 0

Японски археолози намериха в разрушена крепост на остров Окинава десет монети от древния Рим и Османската империя, съобщава CNN

Учените не могат да обяснят как монетите са се озовали в японския замък.

От 2013 г. екип археолози провежда разкопки в замъка Катсурен, обект от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Едва наскоро обаче археологът Тошио Цукамото забелязва 10 много древни монети. 

"Бях дошъл да анализирам артефакти като японска самурайска броня, които бяха намерени там, когато забелязах монетите," - разказва Цукамото пред CNN.

Въздушна снимка на разкопките на замъка Катсурен.

"Бил съм на разкопки в Египет и Италия и съм виждал много римски монети и преди, така че ги разпозна незабавно."

Монетите са изследвани с помощта на рентгенова технология, с помощта на която може да се видят гравюрите върху монетите по-ясно.

Археологът е установил, че монетите от Османската има надписи, по които се датират от 1687, докато римските монети се оказаха много по-стари - от най-малко 300 до 400 пр.н.е.

Трудно е да се каже как точно са попаднали тези монети тук, коментира Масаки Йокоу, говорител от Комисията по образованието на град Урума.

Това е "странно и интересно откритие," обяснява Йокоу, въпреки че замъкът Катсурен е известен с търговските си отношения с Китай и други съседни азиатски страни през 14-ти и 15-ти век.

Предната част на османската монета. Една от десетте древни монети, открити в японския замък.


"Ние не смятаме, че има пряка връзка между Римската империя и замъка Катсурен, но откритието потвърждава, че този регион е имал търговски отношения с останалата част от Азия," заяви Йокоу.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !