В Индия е регистрирано огнище на неизвестна болест. Хоспитализирани са стотици (видео)

Пациентите се оплакват от гърчове с пяна, излизаща от устата, повръщане, световъртеж, парене на очите и болки в гърба. Причината за заболяването все още е неизвестна. В същото време властите уверяват, че не се предава от човек на човек.

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2020 в 09:40 7062 0

Скрийншот от видеото.

В щата Андра Прадеш, разположен на югоизточното крайбрежие на Индия, е регистрирано огнище на неизвестна болест, съобщава The Times of India. Случаи на болестта са открити в град Елуру с население над 200 хиляди души и околностите му.

От събота около 340 души са хоспитализирани в болници (според други източници броят им надхвърля 450), включително 45 деца на възраст под 12 години. Сега 157 пациенти остават под лекарско наблюдение, 168 са изписани. Един мъж на 45 години е починал в неделя вечер. Според The Guardian  причината за смъртта е инфаркт.

Повечето от болните са млади хора на 20-30 години. Те се оплакват от следните симптоми: конвулсии, гадене, внезапни припадъци, гърчове, които продължиха около три до пет минути и са придружени от излизане на пяна на устата, световъртеж, парене на очите, болки в гърба, треперене, забравяне и безпокойство. Към днешна дата не са регистрирани случаи на предаване на болестта от едно лице на друго.

Властите и представителите на здравеопазването все още не знаят каква е причината. В същото време хоспитализираните са тествани за Covid-19 - резултатите от теста са отрицателни за всички. Те също такаа не са имали други вирусни заболявания, като треската денга, херпес и чикунгуня. Резултатите от тестовете на цереброспиналната течност също са нормални.

Според опозицията болестта е свързана с мръсната вода и настоява да се въведе режим на извънредни мерки, но пробите, взети в засегнатите райони, не показват признаци на замърсяване (поне засега). Както подчертава управителят на щата Дж. С. Джаганмохан Реди, сред случаите има хора, които нямат нищо общо с водоснабдяването на града.

Съдебно медицинска лаборатория също е направила кръвни изследвания на пациентите и наскоро консумираната от тях храна.

„Специалистите работят, за да открият причината за това заболяване и очакваме резултати от лабораториите. Това може да е от храна, вода, въздух или някаква друга болест. Но знаем, че това е локално, тъй като повечето от жертвите са живели в един и същи град“, коментира Дола Джоши Рой, лекар от областта.

Индийското министерство на здравеопазването е сформирало специален екип за разследване на случаи в Андра Прадеш, който включва трима лекари. Във вторник те ще посетят Елура и ще докладват своите констатации.

Всичко това се случва на фона на отчаяната борба на Индия срещу пандемията от COVID-19, страната е втора в света по брой заразени с новия коронавирус, а щатът Андра Прадеш е трети по този показател в Индия, само в този щат са регистрирани 800 000 активни случая на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !