В Китай намериха древен скелет в "саван" от канабис

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 октомври 2016 в 12:08 9152 1

Кредит Hongen Jiang et al., Economic Botany, 2016

Конопът в погребението.

Международен екип от археолози откри в Китай древен човешки скелет, покрит с импровизиран саван от цели растения коноп (Cannabis Sativa).

Доклад за откритието е публикуван в списание Economic Botany.

Заради голямото му разнообразие от полезни свойства човекът използва конопът (канабисът) в продължение на хиляди години. От неговите влакна се правят въжета и платове, семената са годни за консумация, а листата и съцветията, съдържащи канабиноиди се приемат, за да се постигне психоактивен ефект и за медицински цели. Различни части на растението често се срещат в гробници, принадлежащи на първото хилядолетие преди новата ера, в южната част на Сибир и Северозападен Китай. Но по тях е невъзможно да се разбере, дали са местни или докарани от някъде, както и дали този канабис е култивиран или диворастящ.

Изследователи от Университета на Китайската академия на науките и екипи от други изследователски центрове в Китай, САЩ и Холандия, извършива разкопки на древния некропол Цзяи, разположен в Турфанската падина в северната част на района Синцзян. До днес са намерени 240 погребения, съдържащи човешки останки заедно с лъкове и стрели, керамика, кости от животни и растителни материали.

Външен вид и схема на погребението. Hongen Jiang et al., Economic Botany, 2016

В една от гробниците учените откриха скелет на европеоиден мъж, починал на около 35-годишна възраст. Под главата му е поставена възглавница, изработена от тръстика (Phragmites Australis), а тялото е покрито със своеобразен саван от 13 почти цели (включително стъбла и корени) на зрели растения канабис с дължина от 48.5 до 89.6 см. Също така на погребението са оставени фрагменти от пелин (Artemisia annua), зелена кощрява (Setaria Viridis), руско годжи-бери или мерджан (Lycium ruthenicum) и ечемик (Hordeum vulgare var. coeleste). Радиовъглеродното датиране показа, че възрастта на погребението е между 2400 - 2800 години. Фрагменти от канабис са открити и в друг гроб в Цзяи.

Проучването на "савана" показа, че растенията, когато са били поставени върху трупа, са били пресни, което означава, че са отгледани в същия район. Използването им за погребение, както и фактът, че находки на съцветия и други части на конопа има и в други китайски и сибирски гробници, свидетелстват, че канабисът се е използвал широко в древна Централна Евразия, не само за битови и медицински цели, но и за ритуали, отбелязват учените.

Клони, листа и семена на растения, намерени в погребението. Hongen Jiang et al., Economic Botany, 2016

Родина на конопа се счита подножието на Хималаите на територията на съвременна Индия и Непал. Археологическите находки показват, че е бил използван от жителите на Европа и Азия преди повече от 5000 години и много вероятно е разпространен от степните племена, опитомили първи конете. Първото документирано доказателство за неговото използване се отнася до около 440 г. пр.н.е., когато гръцкият историк Херодот описва как скитите хвърлят съцветията върху нагорещени камъни и вдишват дима. Конопът се използва от гърците и римляните, през Близкия изток, той прониква в Африка, а през XVI век колонистите го докарват в Америка. В момента конопът в див вид се среща в почти всички топли и влажни региони на света, а също законно или незаконно се отглежда навсякъде.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!