В Китай намериха фосили на нов вид на едно от най-древните животни

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 юни 2018 в 12:09 12837 0

Кредит Derek Siveter/Tom Harvey/Peiyun Cong

Учени откриха вкаменелости на необичайно "голо" морско същество от преди половин милиард години.

Съществото принадлежи към една загадъчна група животни, известна като канцелориди (Chancelloriidae), съществували през периода Камбрий преди 540 милиона години. Биолозите нямат категорично мнение към коя част от еволюционното дърво да прикрепят тези същества, разказва phys.org.

Учени от университетите в Лестър и Оксфорд, както и от Университета на провинция Юнан, откриха останките, които разкриват нови подробности за произхода на семейството. Техните резултати са публикувани в списание Proceedings of the Royal Society.

Вкаменелостите, намерени в провинция Юнан, са отнесени към новия вид Allonnia nuda. Те дават представа за това как са изглеждали древните животни.

Обичайно изглеждащ фосил от групата на канцелоридите (Chancelloriidae). Wikimedia Commons

Изненадващо фосилите показват, че съществото е достигало 50 см и повече, но е имало само няколко много малки бодли. Неговият необичаен "гол" външен вид показва, че тази група е по-разнообразна отколкото се предполагаше.

Според изследователите при представителите на този вид се забелязват закономерности на развитието, които ги свързват със съвременния тип водни многоклетъчни животни - морските гъби.

Derek Siveter/Tom Harvey/Peiyun Cong

"Фосилните канцелериди са описани за първи път преди около 100 години, но никой не успя да в опитите да ги позиционира на еволюционното дърво. Механизмът на растежа на тялото им подкрепя връзката им с морските гъби, възстановявайки една стара хипотеза. Ние не казваме, че случаят е "затворен" за канцелоридите, но се надяваме, че нашите резултати ще вдъхновят нови изследвания на природата на тези най-ранни животни", обясни д-р Том Харви (Tom Harvey) от Университета в Лестър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !