В Китай падна дъжд с морски дарове. Защо понякога валят животни

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 юни 2018 в 12:43 6218 0

Кредит Twitter

Вчера над София се изсипа пороен дъжд. Но освен неприятности, нищо друго не ни донесе. 

Затова пък миналата седмица в крайбрежният град Циндао в източен Китай заедно с буйните ветрове и силните валежи от небето паднаха и "морски дарове".

Местни жители са заснели и публикували в социални медии снимки на тези морски същества, падащи от небето, сред които са скариди и морски звезди, залепнали по предните стъкла на автомобили, и дори драматична снимка на падащ октопод.

Изображението на октопода е забавно, но очевидно фалшиво, но все пак е възможно да падат скариди по крайморските градски улици и това е далеч от първия път, когато се съобщават подобни истории.

Досега е съобщавано за дъжд със жаби, риби, мъртви птици, червеи и дори паяци.

"Дъждовете от животни" са странни и доста редки събития. И колкото и да е разочароващо, учените все още нямат директни доказателства за причините, въпреки че има някои правдоподобни хипотези.

Когато се изпари вода от повърхността на Земята, а изпаренията се охладят и кондензират в атмосферата, в крайна сметка те падат обратно под формата на дъжд. Дъждовната вода не е съвсем чиста, тъй като водните пари могат да уловят и други частици от замърсяването, което причинява киселинни дъждове.

Но всяко животно е прекалено тежко, за да се издигне до небето по този начин, така че причините трябва да са по-екстремни климатични условия като бурни ветрове и торнадо.

Най-типичното обяснение за дъждовните морски дарове е водният смерч - огромни колони от въртящ се вятър, образуващи се над водата, които могат да навлязат на сушата, обикновено по време на силна гръмотевична буря.

Водeн смерч близо до Флорида. NOAA

"Подобно на торнадото, водният смерч се състои от централен вихър с ниско налягане, заобиколен от въртяща се фуния от възходящи въздушни течение", обяснява статия. "Вихърът в центъра на тези бури е достатъчно силен, за да засмуче въздух, вода и малки обекти като помпа".

Макар тази хипотеза да е научно приемлива, за момента няма никакви директни наблюдения на това явление. Някои изследователи обаче смятат, че може да не е необходим воден смерч, а всеки достатъчно силен вятър е способен да отнесе по-леки морски същества и да ги стовари заедно с бурята.

Както съобщава The Independent за тази буря в Циндао, скоростта на вятъра е била 125 км/ч, което я поставя най-високо в скалата на Бофорт, определяйки я като ураган.

Възможно е и бурята да е разпиляла уличен пазар с истински морски дарове и да ги е разпръснала по улиците. Това е изключително правдоподобно предположение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !