В САЩ предстои изпитването на ваксина и лекарство срещу коронавирус (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 февруари 2020 в 10:04 9042 1

Кредит pixabay

Учени от фармацевтичната компания Moderna Inc. доставиха първата партида експериментална ваксина, която може да осигури защита срещу продължаващата епидемия от коронавирус. 

Компанията изпраща ваксината на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания (NIAID), който е част от Националния институт по здравеопазване (NIH) на САЩ. Там, учените ще продължат изследванията и ако всичко върви добре, ще проведат първото клинично изпитване върху хора през април. 

Всеки ден броят на заразените и жертвите на епидемията от COVID-19 се увеличава, като към момента заразените са над 80 000, а починалите - над 2 700 души. Въпреки това потенциалното изследване на ваксината в следващите три месеца е изключително бързо в сравнение с времето, което по принцип отнема разработването и проверката на лекарства и ваксини. 

За сравнение, на NIAID им отнема 20 месеца да изпробват ваксина срещу епидемията от SARS, започнала през 2003 г. 

"Преминавайки към фаза едно на клинично изпитване едва три месеца след секвенирането е без съмнение световен рекорд", разказва директора на NIAID, Антъни Фаучи. "Нищо никога не се е случвало толкова бързо."

За да бъдем докрай честни, няма гаранции, че тази ваксина работи, повечето лекарства, тествани по време на клинични изпитвания не са ефективни.

"Никога не си сигурен какво имаш, докато не стигнеш до края", споделя Брус Гелин, от Института по ваксините Сабин.

Резултатите от това първо изпитване ще бъдат налични през юли или август. Това може да не помогне на много хора в момента, но може да ограничи бъдещи епидемии. Някои представители на властите, включително и Фаучи се притесняват, че COVID-19 може да се превърне в сезонна епидемия, подобно на грипа. 

Едновременно с това, учени от NIH започват изпитването на антивирусното лекарство, наречено ремдесивир, създадено за борба с ебола, върху пациент, заразен с коронавируса. Това е първото изпитване на лекарство срещу COVID-19 и ще бъде проведено от екип на медицинския център на Университета на Небраска. Първият пациент е доброволец от круизния кораб Diamond Princess, който беше поставен под карантина заради епидемията. При завръщането си в САЩ доброволецът показва положителен резултат за коронавирус. Други, диганостицирани с COVID-19 пациенти, които са хоспитализирани, също ще бъдат включени в изпитването. 

Източници: 

Futurism - DRUGMAKER SHIPS FIRST BATCH OF EXPERIMENTAL CORONAVIRUS VACCINES

Time - COVID-19 Vaccine Shipped, and Drug Trials Start

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

28.02 2020 в 23:44

Интересно що се правят "краварите" на ударени,
след като и тази поредна зараза излезе от техните
/разб. на Пентагона/биологични лаборатории.
Сега и те като Тиквуна, ще играят ролята на
"спасители", за да могат глупавите и наивните отново
да им повярват !