В Швеция е толкова горещо, че най-високата й планина се свива

Климатичните промени вече могат да се измерят

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 август 2018 в 00:00 10500 0

Кредит Carl Lundberg

Южният връх на масива Кебнекайсе е най-високият в Швеция, но може би няма да задържи дълго първенството си - седмица след особено горещото време планината започна да се свива, съобщава ScienceAlert.

Планинският масив на Кебнекайсе, който е част от Скандинавските планини, се намира на 150 километра северно от Полярния арктичен кръг. Планината има два върха. 

Всъщност, покритият с ледник южен връх Кебнекайсе може да е вече по-нисък от скалния северен връх, след като четири метра сняг и лед се стопиха от върха на планината за по-малко от месец, средно по 14 сантиметра на ден.

Височината на планината постоянно се променя с времето, но температурите в Швеция и в цяла Европа са особено високи това лято.

В много части на страната са отбелязани рекордни горещини през юли и средно температурата бе 3-5 градуса по Целзий по-висока от нормалното.

"Никога не съм виждала да се разтопи толкова много сняг на южния връх, както това лято", разказва Гюнхилд Нинис Росвист (Gunhild Ninis Rosqvist) от Стокхолмския университет в Швеция, която също е и ръководител на изследователската станция на Кебнекайсе.

Измеренията, направени от Росвист и нейния екип, показват, че южният връх има височина 2101 метра над морското равнище на 2 юли. До 31 юли височината му вече е само 2097 метра.

Междувременно северният връх, който е без ледената покривка, има надморска височина 2096,8 метра. Тази разлика от 20 сантиметра може би вече е изчезнала.

"Става много бързо. Резултатът от горещото лято ще бъде огромна загуба на сняг и лед в планините", отбелязва Розвист.

Кебнекайсе . Снимка: Wikimedia Commons

Височините на върховете се измерват с помощта на диференциална GPS система (DGPS), изградена на базата на обикновена GPS, усъвършенствана и подобрена, която осигурява точност два сантиметра. Измерванията се водят от 1880 година.

Тъй като температурните рекорди продължават в цял свят (нашата страна бе отмината),

Скандинавия е под стационарна аномалия под високо налягане. Изследванията сочат, че тази конкретна гореща вълна е два пъти по-силна от вероятните последици от изменението на климата.

В горещините предизвикаха огнища на горски пожари в Швеция и съседните страни, като пламъците се простират много зад арктическия кръг.

Следващите измервания на върха Кебнекайсе ще бъдат направени в края на лятото, когато периодът на топене трябва да е свършил. С тези температурни крайности все пак изглежда, че старите правила вече не важат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !