В Сибир откриха първата изцяло запазена пещерна мечка на поне 22 000 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 септември 2020 в 10:25 7176 0

Кредит Северо-Восточный Федеральный Университет им.М.К.Аммосова (СВФУ)

Идеално запазеното тяло на новооткритата пещерна мечка.

Изключително добре запазено тяло на пещерна мечка, замръзнало преди поне 22 000 години, е открито в далечен Сибир.

Тялото на изчезналото животно е открито на Ляховските острови в далечния Североизточен край на Русия от ловци на елени и ще бъде анализирано от учени от Североизточния федерален университет (СВФУ) в Якутск, водеща научна институция в изследването а изчезнали видове от ледниковия период.

Смята се, че наскоро откритата възрастна мечка е на възраст между 22 000 и 39 500 години, но учените трябва да проведат радиовъглероден анализ, за да определят точната възраст. 

"Това е първата и единствена такава находка - цял труп на мечка с меки тъкани. Тя е напълно запазена, вътрешните органи са на мястото си, включително дори и носът й", обяснява д-р Лена Григориева от СВФУ. "Досега са откривани само черепи и кости. Това откритие е от изключителна важност за целия свят".

От университета съобщават, че са открили и запазено тяло на малко пещерно мече в Якутия, от което смятат, че ще могат да извлекат ДНК.

Пещерната мечка Ursus spelaeus е праисторически вид, който живее из голяма част от Евразия, докато не изчезва преди около 15 000 години. Многобройни са факторите, довели до края на вида, но се смята, че най-важният е ловът от човеци и неандерталци.

Видът е достигал до размери, по-големи и от най-големите съвременни гризли или полярни мечки, като някои индивиди са достигали до 1 000 килограма. Но въпреки внушителния си размер, пещерните мечки са били тревопасни. Известно е и че около 0,9 и 2,4% от ДНК на кафявите мечки идва от пещерните, което означава, че гените им все още могат да бъдат открити в генетичния резерв на съвременните видове.

Покачването на температурите в последните години води до топене на голяма част от ледовете на Сибир. Поради тази причина често биват откривани трупове на изчезнали животни от ледниковия период, включително мамути, вълнисти носорози, птици, кучета и пещерни лъвове. 

Новооткритата мечка ще бъде изследвана с широк набор съвременни научни техники, от генетичен до микробиологичен анализ и е един от най-амбициозните подобни проекти. 

Източник: IFLScience - First Ever Ice Age Cave Bear Found Perfectly Preserved In Siberia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !