14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В ЦЕРН възпроизведоха първичната супа на Вселената

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 февруари 2016 в 14:22 74812
Схемата показва как се формира малка, продълговата капка кварк-глуонна плазма, когато две атомни ядра се сблъскват помежду си малко встрани от центъра. Ъгловото разпределение на частиците дава възможност да се определят свойствата на кварк-глуонната плазма, включително вискозитета й.. Снимка: State University of New York

Изследователи от Европейската организация за ядрени изследвания, ЦЕРН, сблъсквайки ядра на атоми олово, ускорени до свръхвисоки енергии в Големия адронен колайдер са пресъздали в миниатюрен мащаб на условията, съществували във Вселената в първия момент на нейното начало, няколко милиардни от секундата след Големия взрив.

Енергията на сблъсъка била толкова голяма, че в момента на сблъсъка, всички елементарни частици се разпаднали и образували т. нар. кварк-глуонна плазма, а характеристиките и енергията на плазмата са измерени с много висока точност с помощта на датчиците на експеримента ALICE от изследователи от Института Нилс Бор от Университета в Копенхаген. Трябва да се отбележи, че този случай е рекорд, оловните атоми са били ускорени до рекордно високи енергии, в размер на 5.02 TeV (тераелектронволта), съобщава порталът phys.org.

Измерванията, фокусирани върху установяването на стойностите на параметрите на кварк-глуонната плазма, показат, че материята в това състояние се държи по-скоро като течност, а не като газ дори при такова високо ниво на енергийна плътност.

Благодарение на новите измервания се получиха стойности, които позволиха с голяма точност да се изчислят параметри като вискозитета на екзотичната течност, която учените нарекоха ​​"първичната супа".

Новият метод, използван за измервания, е много по-сложен от използваните преди това методи от учените.

Двете оловни атомни ядра се сблъскват не челно, а леко изместени един спрямо друг. В резултат на това се получава не сферичен облак от кварк-глуонна плазма, а облак с форма, наподобяваща топка за ръгби. Благодарение на това в тази изключително гореща капка "първична супа" възникват градиенти на налягането, които стимулират процесите на неравномерно разширение и появата на потоци. Всички тези неравномерности позволяват точно да се измерят плазмените параметри и да се определи силата на взаимодействие между нейните частици

"Забележително е, че успяхме да извършим такива подробни измервания на една капка от ранната Вселена с радиус само една милионна от една милиардна част от метъра. Резултатите са в пълно съответствие с физическите закони на хидродинамиката, т.е. теорията на флуидите и това показва, че кварк-глуонната плазма се държи като течност. Все пак това е много специална течност, тъй като не се състои от молекули като на водата, а от фундаменталните частици кварки и глуони ", обяснява Йенс Йорген Гардхе (Jens Jørgen Gaardhøje), професор от Института Нилс Бор и ръководител на групата ALICE.


Ники 12.02 2016 в 11:33 2
+ 0
- 2
Имала е бизони
Курти 12.02 2016 в 10:29 1
+ 0
- 2
Първичната супа дали е била супа топчета и имала ли е крутони ме вълнува?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.