27 януари 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В Уганда вкарват в затвора родителите, които отказват да ваксинират децата си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 март 2016 в 08:25 36451
Снимка: BBC

Родителите, които не водят децата си да бъдат ваксинирани може да влязат в затвора за шест месеца, според указ на президента на Уганда, Йовери Кагута Мусевени, пише ВВС.

Указът забранява на учениците да посещават училище, ако не носят картон, където да а нанесен списък и график на направените имунизации.

В тази страна (и не само в нея) много религиозни родители отказват да ваксинират децата си. В резултат на това в страната се върнаха полиомиелитът и менингитът - болести, които ако не успеят убият, могат оставят децата инвалиди за цял живот. Според оценки на СЗО, заради този проблем 70 деца от 1000 умират преди да достигнат петгодишна възраст.

Около 3% от децата в Уганда не са ваксинирани. Активните разяснителни кампании имат малък ефект - в някои случаи, децата просто се крият, когато лекарите пристигнат в селото, за да ги ваксинират.

Появил се е дори религиозен култ, наречен "666", чийто последователи отхвърлят ваксинирането като дяволско творение. Някои религиозни лидери преди това са били арестувани, но не са били наказвани, защото до сега не е имало специален закон за това. Култът възниква в най-откъснатите райони на Уганда, но бързо се разпространява и увеличва последователите си из цялата страна.

За съжаление броят на родителите, които се противопоставят на ваксинациите, расте и в по-развити страни от Уганда. Миналата година в Испания бе регистриран първият случай на дифтерия за последните три десетилетия. Родителите на разболялото се дете заявиха, че се чувстват ужасно, заради решението си да не го ваксинират.Рейтинг :
31.03 2016 в 17:15 1
+ 3
- 0
Изравнихме се по брутен вътрешен продукт с Уганда и Кения и сега ако ни изпреварят с ваксинациите...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.