В калифорнийска клиника може да се избере цвета на очите на бъдещото дете.

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 октомври 2018 в 08:27 14120 0

Кредит Pinterest

Клиниката Fertility Institute в Калифорния предлага на своите клиенти да изберат цвета на очите на децата си още преди да се родят, съобщава Wall Street Journal в статия под заглавие "Етично ли е да избереш цвета на очите на бебето си?".

Много потенциални родители вече използват ДНК тестове, за да проверят възможните генетични аномалии, които могат да доведат до сериозни медицински състояния. Но с напредването на технологиите, те могат също да научат за характеристики, които имат по-малко значение за здравето на бъдещото дете, като цвета на очите.

Според изданието клиниката за ин витро оплождане използва съвременни техники за генетичен скрининг, с помощта на които се откриват генетични заболявания на етапа ембрион, така че родителите да изберат цвета на очите на нероденото си дете.

Лекарите проверяват ембриона като определят какъв ще бъде цвета на очите на бъдещото дете. След това бъдещите родители, кандидатстващи за изкуствено оплождане, избират кой ембрион да имплантират, за да получат дете с цвят на очите по свой избор.

Как различните комбинации от цветовете на очите на родителите предсказват шансовете за цвета на очите на бебето.

Забележка: Сборът от процентите невинаги е 100 поради закръгляване. Източник: The Fertility Institutes

Естествено, ако в семействата на двамата родители от много поколения преобладават кафявите очи, то този тест не може да създаде магически дете със сини очи. Но ако една двойка, да речем, има 15% вероятност, че в семейството присъства редкият ген на сините очи, родителите могат да проверят няколко ембриона, докато не намерят такъв, който да отговаря на желанието им.

Подобно на много човешки черти, цветът на очите не се определя от един ген, а от сложно взаимодействие на много гени. Тестът се появява като резултат от работата на съдебни учени, които се опитват да предскажат очите, косата и цвета на кожата за неизвестни заподозрени в наказателни дела, за които има минимални количества ДНК. Тези изследователи определиха, че проверката за шест ключови ДНК маркера им позволява да предскажат дали някой има кафяви или сини очи с повече от 90% точност, според статията им, публикувана в списание Cell.

Научните постижения, които позволяват прогнозирането на черти, включващи няколко гени, надхвърлят цвета на очите. Компания, наречена Genomic Prediction, получи одобрение от щата Ню Джърси през септември за пускане в продажба на своето "разширено пред-имплантационно геномно тестване" (Expanded Pre-Implantation Genomic Testing). Ще струва $ 400 на ембрион с гаранция, че може точно да предскаже кои ембриони са изложени на висок риск за състояния като диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Изследователи в компанията демонстрират как подходът може да се използва за прогнозиране на височината в статия, публикувана тази година в списание Genetics. Някой ден, новите техники биха позволили да се предвиди и академичен потенциал на ембриона.

В областта на репродуктивната медицина родителите могат упражняват контрол при вземането на решения относно бъдещите си деца. Но идеята, че родителите могат някой ден да избират ембриони въз основа на естетически предпочитания - бъдещото дете да е с определена височина или добро в спорта или изглежда по определен начин, повдига етични въпроси и може да доведе до практики, които граничат с евгениката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !