В кои университети по света можете да учите безплатно

Наука OFFNews Последна промяна на 18 юни 2017 в 11:06 43819 0

Снимка: topuniversities.com

Университетските такси по света непрекъснато се увеличават и получаването на призната квалификация изисква все повече средства, често непосилни за повечето студенти, които нямат на разположение четири-петцифрени бюджети. Но има и изключения от това правило.

Много страни предлагат безплатно обучение за чуждестранни студенти или пък за доста поносими суми. Сайтът Topuniversities.com предлага селекция на държави, които предлагат ниски такси или напълно безплатно обучение. 

Безплатно обучение в Германия

Интересът към следване в Германия расте все повече. Това се дължи значително на факта, че там няма заплащане на бакалавърска степен в държавните университети и това важи както за германските студенти, така и за чужденците от и извън Европейския съюз. Само броени университети имат такси от около 150-200 евро за покриване на административните разходи.

Тези ниски разходи, комбинирани със силната германска икономика и отличната образователна система, правят перспективата за следване в Германия извънредно привлекателна за всички студенти. Според последния доклад на HSBC "The Value of Education", извършено чрез проучване сред родители, Германия е в топ пет на държавите по качеството на получената квалификация.

Над 40 германски университети намират място сред водещите висши институции в класацията QS World University Rankings, изпреварени само от тези от САЩ и Великобритания. Най-високо място заема Technische Universität München.

Безплатното следване в Германия за студенти извън Европейския съюз може скоро да приключи. Провинция Баден-Вюртенберг, например, обяви плановете си да въведе такси за студенти извън ЕС от есента на 2017 г. Таксите за университетите в провинцията ще бъдат около 1 500 евро на семестър.

Ако се спрете на Германия, за да следвате, вие все пак ще имате нужда от пари за ежедневни нужди. За студенти извън ЕС се изисква студентска виза, но и тези от Общността трябва да докажат, че разполагат с около 8 700 евро на година за разходи.

Две от топ дестинациите за следване в Германия - Мюнхен и Берлин, са и сред най-поносимите за джоба градове за следване според QS Best Student Cities 2016.

Следване във Франция

Франция не е известна толкова като евтина дестинация за висше образование като Германия. Но международните студенти могат с изненада да научат, че и тук могат да учат безплатно или на много ниска цена, без значение на националността.

Макар технически да има такси в държавните университети, на практика те са незначителни от само 184 евро на година за бакалавър за покриване на административни разходи. Допълнителни разходи могат да увеличат малко тази сума, особено за по-специализирани програми като медицина и инженерство, но не значително. Ако обаче искате да следвате в системата “grandes écoles”, трябва да очаквате таксите да варират значително.

Също както в Германия, и във Франция повечето програми, които предлагат възможност за безплатно следване, са на местния език. Все повече се увеличават възможностите за следване на английски език. Участието в подготвително училище за подобряване на езика преди начало на следването става със заплащане.

Ежедневните разходи във Франция са около 9 600 евро на година, но може да са и повече, ако следвате в Париж. Според Numbeo, конкурентът на Париж отвъд Ламанша, Лондон, го надминава по всички аспекти на разходи с потребителски цени 25% по-високи и наеми 69% по-високи от френската столица. Именно тази поносимост на разходите в Париж, комбинирана с огромния брой международно признати университети, нареждат Франция начело на класацията за най-добри градове за студенти в света QS Best Student Cities index.

Безплатно следване в северноевропейските държави

Известни с високия си жизнен стандарт, невероятна природа и либерална политика, северните европейски държави имат и едни от най-добрите образователни системи в света. Страни като Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция предлагат добри възможности за безплатно висше образование или на ниска цена.

В Норвегия обучението е безплатно за всички студенти. Повечето от бакалавърските програми се преподават единствено на норвежки език, а международните студенти трябва да докажат, че владеят езика. При магистрите и докторантите програмите на английски език са по-разпространени, а безплатното следване също важи.

Дания и Швеция обаче предлагат безплатно обучение само на студенти от Европейския съюз, Eвропейската икономическа зона и Швейцария. Докторантските програми и в двете държави са изцяло финансирани и предлагат безплатно завършване. Към тях ще се прибави и Финландия от есента на 2017 г, която ще наложи такси за студенти извън Европейския съюз от минимум 1 500 евро на година.

И в Дания, и в Швеция таксите за бакалавър и магистър варират. За Дания - между 45 000 и 120 000 датски крони годишно, за Швеция - между 80 000 и 140 000 шведски крони.

В Исландия няма такси в четирите държавни университета, като се изисква само регистрационна такса от около 400 евро на година.

Що се отнася до ежедневните разходи, те са значителни, защото жизненият стандарт в Северна ЕВропа е сред най-високите в цяла Европа. Четири северни столици са ред водещите студентски градове в света - Копенхаген, Хелзинки, Осло и Стокхолм.

Австрия

И тук студентите имат безплатно обучение в университетите. Правата на студентите от ЕС/ЕИЗ са същите като на австрийските. Те учат безплатно два семестъра от всички степени. След това плащат такса от само 363 евро на семестър. Студентите извън ЕС и ЕИЗ трябва да очакват много по-големи такси от около 726 евро на семестър. Ежедневните разходи са приблизително 10 200-12 000 евро на година. Виена е на 16-о място от QS Best Student Cities 2016.

Белгия

В Белгия има две основни езикови общности, всяка от които е със собствена политика спрямо таксите. Студенти от ЕС плащат максимум 835 евро на година, докато останалите плащат от 890 до 4 175 евро на година. В страната може да се живее с бюджет от около 11 400 евро на година. Брюксел е на 41-о място от QS Best Student Cities.

Чехия

Тези, които знаят чешки, могат да учат безплатно в държавните университети в страната. Следването на английски език също е относително евтино - около 2 000 евро. Ежедневните разходи са много по-малки от тези в Западна Европа или около 2-3 000 евро на година. Прага се нарежда на 39-о място в QS Best Student Cities.

Гърция

Всички студенти от ЕС/ЕИЗ могат да учат в Гърция безплатно в държавните университети, с изключение на някои магистърски програми. Курсовите учебници са също безплатни. Студентите извън ЕС плащат около 1 500 евро на година. В Гърция са едни от най-ниските ежедневни разходи в ЕС.

Италия

Частните университети в Италия имат доста високи такси, но държавните са значително по-евтини, като искат такса само от 850-1000 евро на година за бакалавърска степен. Студентите от ЕС се радват на облаги като на италианските, като заеми, субсидии, стипендии. Жизненият стандарт в Италия не е висок, според изданието - около 12-18 000 евро на година. Милано е на 38-о място в класацията на най-добрите градове за студенти, докато Рим е на 61-о.

Испания

Студентите от ЕС имат същите права като испанските и не плащат такси. Тези извън ЕС плащат между 680 и 1 400 евро на година в държавните институции. За живеене в Испания трябват между 10 800 и 13 200 евро на година. Мадрид и Барселона са на 22-о и 30-о място в класацията на най-добрите студентски градове.

Аржентина

Висшето образование е безплатно за аржентинците, но международните студенти трябва да заплатят малки такси. Частните висши училища в страната от друга страна искат по около 3 000 евро на година. Столицата Буенос Айрес е на 32-о място в класацията на най-добрите градове за студенти.

Индия

Международните студенти тук плащат такси не по-високи от 3-4 000 евро на година, но частните са много по-скъпи. Жизнените разходи са значително по-малки - според Numbeo потребителските цени са 187% по-евтини от Великобритания, докато наемите са около 373% по-евтини. За живот годишно са необходими 2-3 000 евро.

Тайван

Таксите в Тайван са доста изгодни, като топ университетите в страната предлагат достъпни програми. Например, National Taiwan University (NTU) - водещият в страната и на 68-о място в QS World University Rankings 2016-2017, през миналата година е искал такси за бакалавър около 1-2 000 евро на година. Тайпе е на 23-о място в света като най-добър за студентите град, а на 5-о място според жизнени разходи за студентите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !