В миналото ледената покривка на Антрактида е изчезвала до 65%

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 август 2016 в 14:16 5555 0

Кредит Newcastle University

Екип британски учени, сравнявайки днешното състояние на климата с топлия период преди последния ледников период, откриват, че антарктическия морски лед е бил намалял с 65% преди около 128 000 години.

Откритието, което е важен принос към предизвикателството да направят надеждни прогнози за бъдещия климат на Земята, е публикувано тази седмица в списание Nature Communications.

В проучването учените описват как чрез реконструиране на историята на климата на Земята посредством анализ на ядки антарктически лед може да се определят какви са били климатичните условия по време на ледниковите периоди и последващите ги топли периоди. Това изследване се фокусира върху състоянието на морския лед през топлия последен междуледников период, когато глобалните температури са били подобни на днешните, пише Рhys.org.

Морският лед в Арктика и около Антарктида може да регулира климата - през лятото обширните райони в бяло отразяват топлината от слънцето обратно в атмосферата, докато през зимата, морският лед пречи да "избяга" топлината от океана във въздуха.

Актуални климатични модели прогнозират намаление на антарктическия морски лед до около 60% до края на следващия век. Откриването на намаление със 65% по време, когато глобалните климатични условия са подобни на днешните е от особено значение.

Интерактивната карта по-долу, разработена с помощта на информация на НАСА от Алекс Тингъл (Alex Tingle) на firetree.net , показва ефекта на различни степени на покачването на морското равнище. 

Изследователският екип от British Antarctic Survey (BAS) и от университетите на Бристол, Рединг, Лидс и Кембридж проучва данни от ледени ядки, извадени от сондажи в Източноантарктическия леден щит.

Базовите данни от ледените проби и симулациите на климатичния модел са комбинирани с помощта на усъвършенствани статистически техники, за да се определи състоянието на морския лед в Антарктика преди 128000 години.

Водещият автор Макс Холоуей (Max Holloway) от BAS обяснява: "Знаем, че климатът на Земята се променя и че климатичните модели прогнозират един по-топъл свят. Това, в което все още не сме сигурни е точната величина на бъдещата промяна и разположението й във времето. Тук е мястото, където проучването на миналото може да ни помогне. Ние използвахме редица аналитични методи за определяне на количествените изменения на морския лед около Антарктида през този важен изминал топъл период".

"Очаквахме да видим връзка между топлите температури преди около 128 хиляди години и свиването на Западноантарктическия леден щит. Изненадващо открихме, че сривът на Западноантарктическия леден щит е настъпил по-късно по време на последния междуледников период". 

В момента учените наблюдават разлики в промените на количеството морски лед на двата полюса. Това до голяма степен се дължи на различната география - Арктика е замръзнало море, заобиколено от суша, а Антарктика е замръзнала земна маса, заобиколена от морета. Докато в Арктика се регистрира бързо отстъпление на морския лед през последните десетилетия, морският лед около някои части на Антарктика се увеличава. Приликите и разликите между двата полюса са обект на интензивно изучаване от страна на международната полярна изследователска общност.

"Сегашното бързо отстъпление на морския лед в Северния ледовит океан е от решаващо значение за арктическите екосистеми и глобалното изменение на климата. Откритието на огромно отстъпление на леда около Антарктика показва, че морският лед в южното полукълбо също е чувствително към големите климатични промени. Това откритие ще ни помогне да разберем дали да очакваме подобни събития в бъдещия свят с високо съдържание на CO2" - заяви ръководителят на изследователския екип, д-р Луиз Сайм (Louise Sime) от BAS. 

Професор Дейвид Воън (David Vaughan), научен ръководител на BAS заяви пред Independent, че топенето на ледовете е все по-голяма заплаха.

"В момента покачването на морското равнище е по-висока, отколкото е било в миналото. Всички наши прогнози предполагат покачването на морското равнище да продължи да се ускорява през следващите няколко десетилетия. Въпросът е колко всъщност ще се ускори", коментира той.

"Ще се появят реални, сериозни проблеми с поддържането на сигурността на крайбрежните градове дълго преди да стигнем до прогнозираните девет метра".

"Има огромна разлика дали колапсът ще настъпили за 100, 200, 500 или дори 1000 година", отбелязва Воън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !