В неделя, 3 декември, има суперлуна, първата и последната за 2017

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 декември 2017 в 00:00 6938 0

В неделя, 3 декември, в 17:47 часа, българско време, ще настъпи пълнолуние, когато луната ще застане точно срещу слънцето и е бъде най-пълна.

На следващия ден, понеделник в 10:45 часа, за да бъдем точни, луната ще достигне своя перигей, точката в елиптична орбита, която е най-близо до Земята.

Средно, Луната е на 382 900 км от нас, но в понеделник ще е на 357 492 км. Ако пълнолунието и перигеят са близо един до друг, това събитие се нарича суперлуна. Това не е официално астрономическо понятие. 

Любопитно е, но в астрономията няма такъв термин като суперлуние. Терминът е предложен от астролог (не забравяйте, че за разлика от астрологията, астрономията е наука) и дословно неговата дефиниция е:

"'... Новолуние или пълнолуние, което съвпада с точност 90% с най-близката точка на лунната орбита (перигей) - Луната, Слънцето и Земята са на една линия и Луната е най-близо до Земята".

Съчетанието на пълнолуние и перигей прави Луната да изглежда с до 14% по-голяма и 30 % по-ярка, отколкото обикновено.

Източник: Timeanddate.com

Няколко седмици по-късно, на 19 декември, с Луната ще се случи обратното, т.е. тя ще е в своя апогей, точката в своята орбита най-отдалечена от Земята. Разстоянието между Земята и Луната ще бъде 406 603 км, което е 48 110 км по-далеч, отколкото на 4 декември.

Ако апогеят съвпадне с пълнолуние, се нарича микролуна. Предстоящата суперлуна е първата, но и последната за 2017 г. - а миналата година имахме не по-малко от три.

Източник: space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !