03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В неделя приключва гласуването за най-добро съоръжение за изучаване на физиката (обновена)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 април 2015 в 11:54 23280

До полунощ на неделя по лятно тихоокеанско време PDT, 5 април, тоест 10:00 в понеделник за нас, може да се гласува в последния кръг на първенството "Лудостта на физиката" (Physics Madness Grand Champ). На 6 април ще стане ясно кое съоръжение за изучаване на физиката ще спечели.

Победителят е DECam - Камера за търсена на тъмна енергия.

Претендентите в последния кръг са: Големият адронен колайдер - LHC и DECam - най-мощният цифров фотоапарат за търсене на тъмна енергия.

Как стигнаха до тук:

Изберете между:

LHC - Големият адронен колайдер

Големият адронен колайдер е най-мощният ускорител на частици в света. Той ускорява протони и други йони до скорости, близки до скоростта на светлината и в около 17- километров тунел , използвайки магнити, които генерират полета 100 000 пъти по-силни от земното. Учените сблъскват частиците, за да се пресъздадат в малък мащаб условията след Големия взрив. Експериментите в LHC доведоха до откритието на Хигс бозона през 2012 г. Когато го рестартират тази година, LHC ще търси неща като суперсиметрия, тъмна материя и допълнителни измерения.

DECam - Камера за търсена на тъмна енергия

Със своите зашеметяващи 570 мегапиксела, DECam е най-мощният цифров фотоапарат в света. Той ще търси тъмната енергия, мистериозната сила, която ускорява разширяването на Вселената. Освен това, този гигантски фотоапарат ще изследва небето, ще заснима астероиди, свръхнови и транс-нептунови обекти. От върха на върха на планината Cerro Pachón в Чили, DECam може да запечата светлина от повече от 8 милиарда светлинни години разстояние и да улови повече от 100 хиляди галактики във всякаснимка.

Може да подадете гласа си тук до понеделник 06.04.2015 в 10ч.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.