29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В океана преди половин милиард години са плували медузи със скелет

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 юли 2015 в 13:11 60021
Шестте открити видове мешести с твърда тъкан. Две от тях са показани от художника в различни проекции. Снимка: Zhang Fang

Шест вида древни медузи от преди половин милиард години са имали твърди скелети, за разлика от съвременните си роднини.

Тези неочаквани резултати са получени от китайски палеонтолози след анализ на фосили, открити в Чили в отложения от ерата камбрий. Учените смятат, че възрастта на находките е преди около 520 милиона години. Сред тях са около трийсетина изчезнали от вида мешести, включително три неизвестни досега. Също като техните съвременни наследници, те имали тяло, което прилича на празна торба, с осем реда на реснички, с помощта на които се движат във водата.

Но у тези три за първи път описани вида и у още три известни и преди, но неизследвани подробно, са открити и осем реда пластинки от твърди тъкани, съчетани с статолити - сензорни органи за плаваемост. Съставът на тези "укрепващи конструкции" не е ясен. Може би са били съставени от хитин, като екзоскелета на насекоми и ракообразни с включения от по-твърди минерали като карбонати.

Авторите смятат, че тези твърди елементи може да са служили като допълнителна опора на меките животински тъкани както нашия собствен скелет например, както и да осигурят известна защита от хищници. А такива не са липсвали в плитките и топли морета на камбрия. Но това не им е помогнало - нито един представител на този необичаен клон медузи със скелет не е доживял до днес.

Изследването е публикувано в Science Advances.


Ирена 14.07 2015 в 23:04 1
+ 10
- 0
"Шестте открити видове мешести с твърда тъкан. Две от тях са показани от художника в различни проекции. Снимка: Zhang Fang"

Сериозно ли 6? И 2 са показани в различни проекции?

Наистина ли?

Да вярвам на текста ли или на очите си?

За правопис май е модерно да се говори само около матурите...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.