В симбиозата на лишеите има скрит трети партньор

Лишеи от шест континента също съдържат едноклетъчни гъбички, известни като дрождите от класа Basidiomycete

Катя Димитрова Последна промяна на 29 юли 2016 в 14:00 5853 0

Кредит Tim Wheeler | Purdue University

В продължение на век и половина лишеите са смятани за организми - модел за симбиоза в природата. Сега едно ново проучване разкрива, че може да има трети партньор, участващ в това биологично сътрудничество между водорасли или цианобактерии и гъбички - дрождите.

А третият „се е криел под носа на учените“ през цялото това време, пише Science Daily.

Изследването е публикувано в сп. Science.

Симон Швенденер е първият учен, който предполага, че някои организми не са автономни, а комбинация от несвързани видове, които работят заедно. Той доказва, че лишеите са резултат от сътрудничеството между гъбички и фотосинтезиращ партньор водорасло или цианобактерия. Водораслото или цианобактерията произвеждат храна чрез преобразуване на енергията от слънцето и въглероден диоксид в захари. Гъбните нишки (хифи), от своя страна, са основната структура на лишеите и предлагат своята защита на фотосинтезиращия партньор от околната среда.

Новото изследване на учени от Университета на Монтана в сътрудничество с Университета „Пардю“ показва, че лишеите от шестте континента съдържат и едноклетъчни гъбички, известни като дрожди от класа Basidiomycete. Забележителното при тези дрожди е, че те създават химични вещества, които по същество помогат на лишеите да отблъскват микробите и да се предпазват от хищници.

Изследователите казват, че откритието може да обясни и защо много генетично подобни лишеи притежават напълно различни физически характеристики. То може също да обясни защо експертите не са успели да синтезират лишеи в лабораторията, дори когато се комбинират видове, които успешно се съчетават в природата.

Професор М. Катрин Ейми (M. Catherine Aime), миколог и съавтор на новото изследване, казва, че откриването преобръща дългогодишните предположения за симбиозата при лишеите.

Катрин Ейми посочва, че дрождите имат цели поколения, за съществуването на които доскоро не се е и подозираше. И все пак, дрождите съществуват в различни лишеи на всички континенти на планетата, като трети партньор при симбиозата.

Учените са започнали своите изследвания, тъй като са се чудили защо два вида лишеи изглеждат генетично идентични, но имат различни качества. Например, жълтите лишеи Bryoria tortuosa произвеждат токсично вещество, наречено vulpinic. От друга страна, тъмнокафявото Bryoria fremontii, което се състои от същия вид водорасли и гъбички, не произвежда такава киселина.

Bryoria tortuosa

Когато Ейми и колегите ѝ разширили проучването си, те открили признаци, че гените са били изразени по различни начини и неочаквано. Това предположило наличието на други гъбички - неизвестният досега вид дрожди Basidiomycetes.

Учените отбелязват, че дрождите са ценни, защото те дават възможност за производство на киселина, която защитава организма на лишеите от инвазията на различни микроби.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !