В следващите седмици предстоят тестове на две лекарства срещу COVID-19 в Австралия

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 март 2020 в 10:47 7695 0

Кредит NIAID-RML

Учените в Австралия изследват две лекарства, които може да се окажат ефективни срещи COVID-19. Ако всичко се развие добре е възможно набирането на пациенти за клинично изпитване да започне в края на март. 

Професор Дейвид Патерсън (David Paterson), директор на Центъра по клинични проучвания към Университета на Куинсленд съобщава пред news.com.au, че неговата лаборатория иска да изпробва две съществуващи лекарства за лечение на пациенти с COVID-19.

Едното лекарство се използва при пациенти с HIV, а другото, познато като хлорохин, лекува малария. Въпреки че и двете са заменени от ново поколение лекарства, те могат да открият ново приложение в световната борба срещу новия коронавирус, отговорен за COVID-19.

Двете лекарства вече унищожават новия коронавирус при опитни условия. Има и предварителни доказателства от Китай и други части на света, които предполагат, че хлорохинът може да бъде използван като част от ефективна противовирусна терапия за пациенти с COVID-19. Професор Патерсън добавя, че едното от лекарствата е давано на някои от първите пациенти, дали положителна проба за коронавируса в Австралия и резултатът е пълно възстановяване. 

Така че сега Патерсън и екипът му искат да съберат повече сигурни доказателства, за да заместят единичните доклади. Те се надяват да започнат да набират пациенти за клиничните изпитвания в следващите няколко седмици, за да проверят дали могат да използват лекарствата за терапия на инфекциозното заболяване. 

"Това е потенциално ефективно лечение", смята професор Патерсън. "Това, което искаме  да направим в момента е голямо клинично изпитване в Австралия, разглеждащо 50 болници и ще сравним едното лекарство с другото и комбинацията от двете."

"Вече има пациенти лекувани с това в Австралия и има успешен изход, но това не е правено по контролиран или сравнителен начин", продължава Патерсън. "Искаме да дадем на австралийците най-доброто възможно лечение, вместо само нечии предположения или нечии единични опити от няколко човека."

Това не е единственият екип, изследващ потенциала на тези лекарства. Както споменахме, учени от Китай вече публикуваха някои резултати, които предполагат, че хлорохинът, заедно с антивирусното лекарство ремдесивир, могат да бъдат използвани за лечение на пациенти с COVID-19. Новопубликувано изследване на Медицинското училище към Университета на Станфорд също предполага, че хлорохинът може да бъде използван срещу COVID-19.

Въпреки това има и голямо количество погрешна информация около употребата на хлорохина в лечението на COVID-19. Агенция Франс Прес съобщава, че съществува подвеждаща статия, широко разпространила се в Нигерия, която твърди, че хлорохинът е "доказано ефективен срещу коронавирус" и е излекувал "12 552 пациенти в Китай". В Нигерия циркулира и гласово съобщение в приложението WhatsApp, което погрешно твърди, че хлорохин фосфат е лечение за COVID-19.

Източник: IFLScience - Scientists Look To Start Trials For Two Drugs To Treat COVID-19 In Next Few Weeks

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !