В центъра на Млечния път има хиляди черни дупки (видео)

Черните дупки обграждат свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2018 в 14:10 9811 0

Кредит CC0 Public Domain

Екип от астрофизици, ръководен от Университета в Колумбия откри, че свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път е заобиколена от десетки хиляди обикновени черни дупки, които постепенно се сливат с нея, съобщава phys.org.

Откритието се съобщава в списание Nature.

Повече от две десетилетия изследователите търсят неуспешно доказателства в подкрепа на теорията, че хиляди черни дупки обгръщат свръхмасивните черни дупки центъра на големите галактики.

Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, известна като Стрелец А* (Sagittarius A* или Sgr A *), е заобиколена от няколко десетки звезди и няколко големи облаци от газ, които я обикалят с огромна скорост. Когато се приближават твърде близо до нея, приливната сила, генерирана от привличането на черната дупка, ги разкъсва, предизвиквайки мощни светлинни избухвания.

Според учените това не се случва с черните дупки. Те не се разпадат на парчета, приближавайки се до SGR A *, а след известно време се сливат с нея, без да предизвикват никакви избухвания, а само невидимите за нас гравитационни вълни. 

Сега изследователите са успели да получат първото доказателство, че те съществуват, и да изчислят общият брой на черните дупки.

Ако повечето от черните дупки остават изолирани и самотни, някои от тях улавят и се свързват с близко минаваща звезда, формирайки звездна двойка. Изследователите смятат, че има голяма концентрация на такива изолирани и двойки черни дупки в галактическия център, образувайки плътна област, която става все по-претъпкана с намаляването на разстоянието до свръхмасивната черна дупка.

Обикновено, когато се формира двойка, черната дупка започва да "краде" постепенно материя от по-малко плътната и по-голяма звезда. Ако количеството газ и прах, е твърде голямо, сингулярността не успява да ги погълне напълно, в резултат на което в близост до дупката се появява своеобразна "поничка" от горещ газ и прах, вътре в която периодично избухва рентгенова радиация.

В миналото неуспешните опити за намиране на доказателства за струпването на черни дупки в центъра на галактиката бяха фокусирани върху търсенето на такива ярки избухвания на рентгеново излъчване, каквито понякога се среща в двойните черни дупки.

"Това е очевиден начин да се търсят черни дупки, но галактическият център е толкова далеч от Земята, че тези изблици са достатъчно силни и достатъчно ярки, за да видят веднъж на всеки 100 до 1000 години", обяснява астрофизикът Чък Хайли (Chuck Hailey), водещ автор на проучването.

За да открият реалното количество на двойни черни дупки, Хайли и колегите му осъзнават, че ще трябва да търсят по-слаби, но по-устойчиви рентгенови лъчи, когато двойките са в неактивно състояние.

Благодарение на анализа на изображенията на Sgr A *, получени чрез рентгеновата обсерватория Chandra, са намерени 12 двойки от черна дупка и обикновена звезда на близко разстояние от свръхмасивната черна дупка, половината от които може да представляват двойки от пулсар и черна дупка. Тяхното местоположение и свойства на свой ред показват, че около Sgr A * се въртят около петстотин от такива двойни звезди и около 10 000 единични черни дупки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !