В тропическите води са открити ходещи акули (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 януари 2020 в 12:30 8014 0

Кредит G. R. Allen, Aqua 2013

Подводна снимка на Hemiscyllium freycineti, с дължина около 600 mm дължина, остров Кри, Западна провинция Папуа, Индонезия.

Четири наскоро открити вида акули са способни да ходят по земята, използвайки четирите си перки като крака според нова публикация в списание Marine and Freshwater Research.

И докато това може да звучи меко казано страшно, учените от Университета на Куинсленд успокояват, че единствено малки риби и безгръбначни могат да имат повод за притеснение.

Тези акули са открити по време на 12-годишно изследване на университета, заедно с няколко организации, свързани с опазването на видовете и околната среда и Музея за естествена история на Флорида, Индонезийския институт по науките и Индонезийското министерство по морските въпроси и риболова.

Д-р Кристин Дънджън (Dr Christine Dudgeon) от Университета на Куинсленд обяснява, че видове от разред Orectolobiformes (килимени акули) са върховният хищник в рифовете по време на отливите, когато използват перките си, за да ходят из много плитките води. 

"Със средна дължина по-малко от метър, ходещите акули не представляват заплаха за хората, но способността им да издържат в среди с ниско съдържание на кислород и да ходят с перките си, им дава забележително предимство пред плячката им от малки ракообразни и мекотели", разказва д-р Дънджън. "Тези уникални способности не са присъщи на най-близките им роднини в разреда, който включва и китовите акули".

Откритите четири нови вида почти удвояват общия брой познати ходещи акули на девет вида. Д-р Дънджън обяснява, че те живеят по бреговете на Северна Австралия и остров Нова Гвинея и заемат свой отделен район.

"Определихме връзката между видовете, основавайки се на сравненията между митохондриалната ДНК, която се предава по майчина линия. Тази ДНК е кодът за митохондриите, които са част от клетката, преобразуващи кислород и нутриенти от храната в енергия за клетката", пояснява д-р Дънджън. "Данните предполагат, че новите видове еволюират след като акулите се преместят от началните си популации, стават генетично изолирани в нови райони и се развиват в нови видове".

Учените предполагат, че тези видове са се придвижвали с плуване, ходене или са се носили по теченията около рифовете и вероятно има още видове ходещи акули, които да бъдат открити. Според д-р Дънджън бъдещите изследвания могат да помогнат да се изучи по-добре защо този регион е дом на едно от най-големите биоразнообразия в света.

Източник: Science daily - Walking sharks discovered in the tropics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !