#ВМУЗЕЯСМЕ - новото място на успешните деца

Награди за над 19 000 лева за музеи, библиотека и зоопарк

Катя Димитрова Последна промяна на 06 юли 2016 в 08:00 2303 0

По 5 000 лв. ще получат три проекта, които превърнаха музеи, библиотеки и читалища в притегателни места за деца и техните семейства. Това стана възможно благодарение на Фондация „Америка за България“, която обяви награда за конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ. Победителите получиха отличието на председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова на официалната церемония на 24 юни в зала „Запад“ на Народно събрание.

Надпреварата бе в категориите – „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“.

Журито, председателствено от Милена Дамянова, бе в състав д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет в Столична община, Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и Симеон Колев, журналист. То определи трите печеливши проекта, след като разгледа над 40 предложения.

Победител в категория „Най-добра работа с деца“ е Регионален исторически музей – Кюстендил с проекта „Музейна работилница за деца“.В категорията „Най-добра работа със семейства“ наградата спечели Националният политехнически музей – София, за проекта „Семейна събота в музея“. Най-много – 22, бяха проектните предложения в категорията “Най-добро партньорство”, където първата награда спечели Фондация „Изиарт“.

“Наградата е признание за дългогогдишните усилия на всички участници да направят музея, библиотеката или читалището място, в което децата да се чувства откриватели и мечтатели“, заяви Милена Дамянова.

От името на Комисията по образованието и науката председателят й Милена връчи на тримата отличени победители във всяка категория луксозното издание „България – люлка на европейската цивилизация“.

„Фондацията учреди тази награда, защото вярва в каузата в дългосрочен план музеите, галериите и културните организации да станат гостоприемно място за деца, семейства и ученици. България е страна с изключително богато културно-историческо наследство, съприкосновението, с което от ранна детска възраст дава на децата национално самочувствие и широки познания за заобикалящия ги свят“, заяви при откриването на церемонията Надя Захариева, програмен директор на „Изкуство и култура“ във Фондация „Америка за България“ при откриването на церемонията Надя Захариева, програмен директор „Изкуство и култура“ във Фондация „Америка за България“.

Част от най-важните критерии, по които авторитетното жури избра победителите в отделните категории: бяха креативност, насърчаване на любопитството у децата и стимулиране на тяхното въображение, добро управление и план за устойчиво развитие, посещаемост и прием в общността, както и принос за местния и национален културен туризъм и образование.

Изборът на журито бе затруднен, тъй като във всяко от кандидатстващите предложения присъстваше желанието и амбицията културните институции да станат атрактивно и обичано място, където децата да искат да се върнат отново и отново.

Заради голямата конкуренция журито определи и четири поощрителни награди – в категорията „Най-добра работа със семейства“ Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асенвград получи поощрителна награда за проекта „Работилница за родители – да порастнем заедно“. Две са поощрителните награди в категория „Най-добра работа с деца“ – за Зоологическата градина – София с проекта „Образователни дейности за деца в Зоологическата градина – София“ и за проекта на Регионален исторически музей – Варна, „Ваканция в музея“.В категорията „Най-добро партньорство“ за Фондация „ХХ-Триола Квинтола“ (проект „Фортисимо Фамилия“ и сътрудничеството със Софийска филхармония).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !