ВВС на САЩ обявиха виновника за загубата на секретния сателит Zuma

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 януари 2018 в 09:47 8100 0

По време на стартирането на спътника Zuma Falcon 9 работеше в нормален режим.

Американските военновъздушни сили заявиха, че компанията SpaceX на Илън Мъск не е отговорна за загубата на секретния военен сателит с кодово име Zuma, съобщава ArsTechnica.

"Въз основа на наличните данни, екипът ни не откри никаква информация, въз основа на която да се промени статута на сертифициране ракетата на SpaceX Falcon 9 - заяви пред Bloomberg News генерал-лейтенант Джон Томпсън (John Thompson), командир на Центъра за ракетно-космически системи, един от експертите, които провеждат разследването за надеждността на ракетата носител Falcon 9. Томпсън също така добави, че Военновъздушните сили ще продължат да разследват инцидента.

От гледна точка на SpaceX мисията е успешна.

Вината за загубата на сателита вероятно се крие във военнопромишления гигант Northrop Grumman, който построи сателита и адаптера, който го свързва към ракетата Falcon 9. Northrop Grumman е отговорен и за отделянето от втората степен на Zuma, когато ракетата достигне космоса.

Никой още не е потвърдил официално това със запис, но източници са заявили пред ArsTechnica, че след старта на мисията Zuma никога успешно не се отделя от ракетата. Вместо това тя остава частично или напълно прикрепена към втората степен и отново навлиза в земната атмосфера след 1.5 обиколки.

След аварията на Zuma критиците на SpaceX се възползваха от възможността да поставят под въпрос надеждността на ракетата на компанията, въпреки че тя внесе сериозна конкуренция в световен мащаб в космическата индустрия на САЩ. Все пак това изявление на ВВС, които имат достъп до окончателните данни за инцидента със Zuma, вероятно ще измине дълъг път до отговорите на въпросите за надеждността на SpaceX.

Стартът на сателита Zuma се проведе в нощта на 8 януари 2018 г. с помощта на Falcon 9. Осем минути след старта повторно използваната първа степен на ракетата носител във вертикална позиция безопасно се спусна към специалната площадка за кацане. Обаче опитът за извеждане на апарата на проектната орбита бе неуспешен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !