Ваксина спира "зомби" клетките, причиняващи болести на стареенето при мишки

Като Нощта на живите мъртви, но на молекулярно ниво.

Ваня Милева Последна промяна на 17 декември 2021 в 00:01 9046 0

Кредит Wikimedia Commons

Японски изследователи са изпробвали ваксина върху мишки, която изглежда предотвратява натрупването на "зомби" клетките, които обикновено се свързват със стареенето и някои заболявания. Макар че може да е трудно да се нарече тази разработка „ваксина срещу старостта“, ваксината в крайна сметка може да се окаже полезна за превенция на определени заболявания, свързани с възрастта.

Ранните проучвания на тази ваксина върху мишки показват, че тя работи.

Публикувано в списание Nature Aging, изследването на Университета Джънтендо в Токио разглежда свързани със стареенето клетки, наричани „зомби клетки “, с надеждата да се идентифицират механизми за забавяне на тяхното натрупване.

Тези любопитни клетки, обяснява IFL Science, се намират в тъкани, които са спрели да се размножават, но отказват да умрат, откъдето идва и прозвището им „зомби“. Те имат зловещата склонност да отделят химикали, които причиняват възпаление в околните клетки, подобно на начина, по който зомбитата  заразяват хората, с които влизат в контакт.

Този процес на зомбификация, известен научно като „стареене“, може да се случи по редица причини, отбелязва IFL Science, но изглежда най-често се случва в процеса на стареене.

Проучването на Джънтендо се основава на предишни изследвания, които установяват, че елиминирането на стареещите клетки изглежда забавя заболяванията, свързани със стареенето, първо чрез идентифициране на протеина, уникален за тези зомби клетки, и след това създаване на пептидна ваксина, която създава имунен отговор към него.

В проучването японските изследователи прилагат експерименталната ваксина на мишки, чиито артерии се удебеляват по начини, подобни на тези на хората с напредване на възрастта. Те откриват, че ваксината не само помага за подобряване на това „артериално втвърдяване“, но също така „удължава живота на мишки с преждевременно стареене“.

Авторът на изследването Тору Минамино (Toru Minamino) заявява пред Japan Times, че в бъдеще нещо подобно на тази експериментална ваксина може да се използва за „лечение на артериално втвърдяване, диабет и други заболявания, свързани със стареенето“.

Въпреки че тези обещаващи резултати са предварителни в най-добрия случай, те предлагат вълнуващ поглед към бъдещето на лечими заболявания, свързани с възрастта – и може би, за тези, които искат да удължат живота си, за лечение на „болестта“ на стареенето.

Справка: Suda, M., Shimizu, I., Katsuumi, G. et al. Senolytic vaccination improves normal and pathological age-related phenotypes and increases lifespan in progeroid mice. Nat Aging (2021). https://doi.org/10.1038/s43587-021-00151-2

Източник: Vaccine Stops "Zombie" Cells Behind Aging Diseases In Mice IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !